PREDSJEDNIK HNS-a

IVAN VRDOLJAK 'Ne bojim se previše moguće destabilizacije vladajuće koalicije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2018. u 17:04

Varazdin, 240818.
Clanovi HNS-a, predsjednik Ivan Brdoljak, potpredsjednik Vlade Predrag Stromar i ministrica obrazovanja Blazenka Divjak prosetali su Spancirfestom.
Na fotografiji: Ivan Vrdoljak.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ivan Vrdoljak

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u nedjelju da se ne boji previše moguće destabilizacije vladajuće koalicije zbog HDZ-ova Darka Milinovića jer svakih nekoliko mjeseci imamo "miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora" te je ocijenio kako destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, no da je HNS spreman na izbore izaći s rezultatom.

Na novinarske upite strahuje li od destablizacije vladajuće koalicije i koja je strategija HNS-a - jer potencijalno, ako će HDZ-ov ličko-senjski župan Darko Milinović biti izbačen iz HDZ-a i vrati se u Hrvatski sabor -  Vrdoljak je kazao kako se ne boji previše.

Predsjednik HNS-a, koji je u nedjelju održao konferenciju za novinare uoči početka nove školske godine i početka kurikularne reforme, kazao je kako je reforma obrazovanja koja u ponedjeljak kreće u škole, tema kojom su se u HNS-u dominantno bavili godinu dana.

- Odnosi unutar SDP-a, Mosta ili HDZ-a nisu dominantna tema kojom se HNS bavi - to je pitanje za predsjednika HDZ-a i Vladu. Hrvatska narodna stranka je u petak osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore, ne zato što ih nagoviještavamo za mjesec dana, nego da budemo spremni s rezultatom koji isporučujemo, s ljudima koje ćemo po terenu imati u svakoj izbornoj jedinici, izaći pred građane i polučiti što je moguće bolji rezultat - istaknuo je Vrdoljak.

Na tvrdnju da će reforma obrazovanja biti ugrožena ako koalicija uđe u neku krizu, ako spadne na 76 ili možda čak 75, Vrdoljak je rekao kako očekuje da nitko neće dopustiti da reforma nakon ulaska u učionice bude ugrožena.

- Ja stvarno očekujem od svih nas, vas, od sve zainteresirane javnosti, da nitko neće dozvoliti da reforma bude ugrožena i da će to biti interes svake političke opcije. I da bez obzira na političko okruženje i stabilnost, kad smo ušli u škole više nikad ne smijemo dozvoliti da izađemo van - ustvrdio je Vrdoljak.   

Imam dojam da u Hrvatskoj svakih nekoliko mjeseci imamo 'miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora'

A na pitanje "miriši li" to njemu na prijevremene parlamentarne izbore, Vrdoljak je rekao da on ima dojam da u Hrvatskoj svakih nekoliko mjeseci imamo "miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora".

- Pa ja imam dojam da u Hrvatskoj PTSP koji imamo nakon dva puta rušenja Vlade, mi svakih nekoliko mjeseci imamo miris destabilizacije i potencijalnih prijevremenih izbora - istaknuo je. 

Na pitanje - je li to i sada, Vrdoljak je rekao: "Pa svakih nekoliko mjeseci. Tako je bilo i na temi Uljanika i Agrokora, pa onda prije toga, pa sad na temi jedne županijske organizacije HDZ-a. Osobno mislim da destabilizacija političkog sustava može biti skupa i nepotrebna, ali smo sigurno spremni, i zato smo i krenuli kao stranka koja je prva osnovala izborni stožer za parlamentarne izbore na parlamentarne izbore s rezultatom koji prezentiramo i danas i koji ćemo prezentirati i sutra".

Na upit o tome da je HNS stranka s najviše donacija, Vrdoljak je rekao kako je članstvo stranke shvatilo da su "u jednome vrlo važnom političkom procesu i najveći dio tih donacija je iz članstva".

Vrdoljak je na pitanje kako komentira što je predsjednik IDS-a Boris Miletić u nedjelju u razgovoru za Hinu rekao da je Vlada i prije mogla isplatiti plaće radnicima Uljanika odgovorio da ne zna za tu izjavu, ali zna da se možda zakasnilo u reakciji oko Uljanika.

- Ja operativno nisam uključen u taj proces i svaki detalj ne znam - rekao je i dodao kako nije Vlada isplatila plaće.  

Upitan smatra li da je Vlada odugovlačila s time ne bi li stavila pritisak na IDS, Vrdoljak je rekao kako misli da to nije politizacija.

- Uljanik je uvijek funkcionirao kao poslovno i tržišno orijentiran i tako je trebalo biti i sad. Vlada nije isplatila plaće po mojim informacijama, niti treba isplatiti Vlada RH plaće. A da se zakasnilo u reakciji o razgovorima o potencijalnom programu restrukturiranja, to sam već rekao, da - istaknuo je.

Pojasnio je kako Vlada nije isplatila plaće jer to je odluka onih banaka koje su "isfinancirale plaće", Uprave društva koja je s njima pregovarala, tražila neka sredstva, te Nadzornog odbora.

Vrdoljaka su novinari pitali i što je s ostalim reformama.

- Mi smo već u travnju, kad smo znali da smo na dobrom putu da u devetom mjesecu reforma obrazovanja završi u učionicama, pozvali ostatak Vlade i ostale ministre da ubace u petu brzinu, onako kako je znanstvenica i profesorica Blaženka Divjak ubacila - odgovorio je predsjednik HNS-a. Istaknuo je i da je u prijedlogu porezne reforme "dobar dio" HNS-ovih sugestija prihvaćen.

- Dobili smo u javnoj raspravi i prijedlog porezne reforme. Dobar dio naših sugestija je prije otvaranja e-savjetovanja već uvršteno u prijedlog koji je objavljen. Jedan dio će se morati iskorigirati koji smo već javno komunicirali i ja očekujem da će se sigurno tijekom jeseni druga faza porezne reforme usvojiti i biti u primjeni od 1. 1. 2019. godine - istaknuo je.

A što se mirovinske reforme tiče, Vrdoljak je istaknuo kako je HNS i tu rekao svoje stavove - a to je zaštita drugog stupa.

Rekao je kako su o tome već obavili dva kruga razgovora s ministrom te misli da ćemo tijekom jeseni i mirovinsku reformu imati na klupama Sabora.

- I sve ostale potencijalne reformske procese koji su teški i za koje treba imati hrabrosti, političke odgovornosti, političko okruženje, kao što su potencijalne promjene i reformski procesi u zdravstvu, u upravi i u nekim drugim resorima ćemo sigurno podržati i tražiti od nadležnih ministara da svoje planove za sljedeće dvije godine iznesu - dodao je.

Novinari su ga pitali i do kada ministar Zdravko Marić i premijer Andrej Plenković imaju podršku HNS-a, s obzirom na svojedobno glasovanje HNS-a za odlazak Marića, te vezano za "nova otkrića" svjedočanstva na USKOK-u. 

- Što se tiče procesa kako je došlo do formiranja radnih grupa, povjerenstava ili već kako su se nazivali oko Agrokora, u to vrijeme su članove tih radnih grupa davali HDZ i Most, a ja stvarno ne znam da li je bilo tri sastanaka, pet sastanaka i tko je na njima sudjelovao, tko je koga informirao. To ćete pitati kolege iz HDZ-a i kolege iz Mosta - rekao je Vrdoljak.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo