KIRETAŽA

IVANA NINČEVIĆ LESANDRIĆ O STRUČNOM MIŠLJENJU DRAME S GINEKOLOGIJE 'Ministarstvo radilo nadzor i nije tražilo moje mišljenje, a ja sam trpjela bolove'

U nalazu stoji da je Ninčević Lesandrić primila anesteziju za kiretažu, bila je vezana radi vlastite sigurnosti te da je nije boljelo
Ivana Ninčević Lesandrić
 Goran Mehkek / CROPIX

- Ne mogu vjerovati da je napravljen inspekcijski nadzor, a da se nije zatražilo i moje mišljenje. Ja sam bila na tom stolu i proživjela traumu koja se ne zaboravlja - kaže Ivana Ninčević Lesandrić.

Naime, stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva dalo je svoje mišljenje o slučaju koji je prije mjesec dana digao na noge hrvatsku javnost, ali i potaknuo 401 ženu da ispričaju svoja dramatična iskustva s ginekologije. Iako dokumenti nisu javno dostupni, dobili smo uvid u njih.

Fiksacija nogu

U stručnom mišljenju koje potpisuju prof. Oleg Petrović i prof. Ratko Matijević stoji da je Ninčević Lesandrić primila anesteziju, bila djelomično fiksirana (vezana) radi vlastite sigurnosti i da je nije boljelo te da je tako sama rekla prisutnima u sali na izričito pitanje boli li je... “Utvrdili smo da je tijekom operacijskog zahvata provedena rutinska fiksacija nogu pacijentice u cilju sprečavanja ozljeda koje mogu nastati nekontroliranim pomacima. U lijevoj ruci nalazila se kanila i otopina lijekova te je ruka bila fiksirana u cilju održavanja prohodnosti venskog puta. Desna ruka bila je slobodna, a na njoj se nalazila manžeta tlakomjera... U konkretnom slučaju nema dvojbe da je primijenjena lokalna anestezija... U izjavama medicinskih sestara i liječnice koja je obavila zahvat decidirano se tvrdi da se pacijentica nije žalila na bol tijekom zahvata, čak ni na izrazite upite...”, stoji u mišljenju.

- Moram priznati da sam šokirana. Kao prvo, nitko me nije kontaktirao, a kao drugo da mišljenje povjerenstva nisam dobila, i da takve stvari doznajem iz medija - kaže Ninčević Lesandrić. Što se tiče samog događaja, kaže Lesandrić, nije liječnica i ne zna kako se koji postupak radi.

- Mogu govoriti laički, kao žena koja je bila u toj sali i trpjela bolove. Stoga, neovisno o bilo čijem mišljenju, mogu reći da me tijekom cijelog zahvata boljelo, da sam bila svezana i da jedino što sam vidjela je strop. Što se anestezije tiče, tvrdim da ni u jednom trenutku nisam osjetila olakšanje boli, a i nitko mi nije rekao da dobivam bilo kakav lijek ili anesteziju - kaže Ninčević Lesandrić. Kada smo joj rekli da u mišljenju stoji da je tijekom zahvata izjavila kako je ne boli, Ninčević se šokirala.

- Boli se itekako dobro sjećam i nikad je neću zaboraviti - kaže N. Lesandrić i zaključuje kako je riječ o iskustvu koje, nažalost, imaju brojne žene, zbog čega ih se velik dio više ne usudi pokušati ostvariti trudnoću.

Inače, nakon što je Lesandrić u Saboru javno progovorila o svojoj traumi, Udruga Roda je ponovo pokrenula akciju “prekinimo šutnju”. Tako da su poslali Ministarstvu zdravstva 401 svjedočanstvo žena koje tvrde da su prošle strahote u rodilištima i na odjelima ginekologije.

Izvješće

Ministarstvo još nije službeno dalo inspekcijske nadzore, ali doznajemo da inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je samo jedna prijava bila potpisana imenom i prezimenom. Riječ je o slučaju iz veljače 2018. godine, a M. D. je pritužbu poslala u Kliniku u Petrovoj. Kako doznajemo, taj slučaj ispitan je još u veljači te je zaključeno da nije bilo pogrešaka pri liječenju i postupanju.

Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, kaže da se na ovakav način teško bilo što može promijeniti.

- Činjenica je da nije pravilo da se oštećene strane ili oni koji smatraju da to jesu ne pitaju vezano za prijavu. Nadzori se vode na osnovi dokumentacije koja se prikuplja u bolnici. No, postavlja se pitanje kako bi mogao bilo tko, osim osobe koja je to proživjela, svjedočiti koliko je boli? - kaže Belina i dodaje da se takva praksa mora hitno promijeniti.

Udruga Roda: 'O ponižavanju žena ne može govoriti struka, nego pacijentice'

Iz Udruge Roda kažu kako se prema njihovim saznanjima inspekcijski nadzori rade bez sudjelovanja pacijentica, na netransparentan način i po pravilima struke koja javnosti nisu dostupna. Također, smatraju, tijekom nadzora kolege vrše provjeru rada svojih kolega, što otvara i pitanje mogućeg sukoba interesa.

- Iz takvog postupka jasno je zašto pacijentice nemaju povjerenja u sustav i ne prijavljuju štetne i opasne prakse. Sustav je neučinkovit, ne mari za zaštitu prava pacijentica i nije transparentan. Upravo zbog toga nismo niti tražile Ministarstvo zdravstva da provede nadzor jer o tome kako su žene sustavno ponižavane i izložene verbalnom i fizičkom nasilju tijekom ginekoloških intervencija ne može govoriti struka nego pacijentice - kažu u Rodama. Navode i da sve zaprimljene prijave sadrže osobne podatke i stoga su autentične, ali zbog zaštite prava pacijentica te podatke nisu dostavile Ministarstvu zdravstva.

- Nakon ovako nalaza, kao i nakon prijetnji ministra da će se kažnjavati i oni koji su prijavljivali tamo gdje nije bilo pogrešaka, pacijentice će imati još manje povjerenja u sustav - zaključuju Rode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:46