BURNA SJEDNICA

IVANU PERNARU IPAK OSTAJE SABORSKI IMUNITET Ali, odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva nije donesena baš glatko i jednoglasno...

Početak sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj se raspravljalo o zahtjevu za davanje odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv Ivana Pernara.
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Zastupniku Abecede demokracije Ivanu Pernaru ostaje saborski imunitet - odlučilo je većinom glasova Mandatno imunitetno povjerenstvo, čiji je Pernar i sam član i koji je cijelu sjednicu prenosio uživo preko Facebooka. Ali ne baš glatko i unisono.

Naime, praksa je Povjerenstva da u slučaju privatnih tužbi štiti imunitet saborskih zastupnika - ovaj put je povod za raspravu bila privatna kaznena prijava Marijana Hanžekovića protiv Pernara zbog kaznenog djela uvrede.

Na tu se praksu pozvao predsjednik Povjerenstva, HDZ-ov Žarko Tušek, ali i upozorio da 'imunitet nije osobni privilegij nego pravno sredstvo za osiguranje neovisnosti zastupnika'. Tušek smatra kako se neuravnoteženim istupima taj institut zloupotrebljava zbog čega se otvara pitanje dokle seže sloboda govora i granice dobrog ukusa, što bi, kaže, uskoro trebalo definirati i kodeksom o ponašanju saborskih zastupnika.

Odbacio je Pernarove optužbe na račun Hanžekovića kako on kao vlasnik medija nad njime provodi linč: “Hanžeković ima argumente za tužbu, sukladno praksi vi nećete ostati bez imuniteta, ali se suzdržite od govora mržnje i teških riječi’, poručio mu je Tušek.

HDZ-ov Tomislav Klarić glasao je protiv te odluke jer smatra nekorektnim da zastupnici svoj bezobrazluk skrivaju iza imuniteta. HNS-ova Nada Turina Đurić podržala je odluku Povjerenstva, ali i naglasila kako se 'dignitet zastupnika štiti i rječnikom, a govoriti nekome da je smeće, vrag ili sotona nije primjeren javni diskurs'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:13