SKANDALOZNA IZJAVA

Ivić napada, premijerka će razgovarati s partnerima

Među prvima su reagirali iz HSLS-a i HSP-a, a jučer se oglasilo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti
 Glibušić/CROPIX

ZAGREB - Pitanje rata u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije isuviše je kompleksno i s previše aktera da bi mu se moglo posvećivati pažnja samo na jednom primjeru kao što je Vukovar - reakcija je Milorada Pupovca, potpredsjednika SDSS-a, na intervju Vojislava Stanimirovića u beogradskoj Politici ovoga vikenda.

‘Izjava nije sporna’

Stanimirovićeve tvrdnja da nije točno da su Srbi počeli rat u Vukovaru izazvala je najveću buru u javnosti. Među prvima su reagirali iz HSLS-a i HSP-a, a jučer se oglasilo i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, poručivši da je riječ o “pokušaju manipulacije povijesnim činjenicama”.

Pupovac, međutim, ne smatra da je izjava predsjednika SDSS-a sporna.

- Stanimirović je vjerojatno htio reći da su stradanja i ubijanja u Vukovaru počela i prije ratnih zbivanja. Da postoji jedan broj žrtava građana srpske nacionalnosti koji su bili žrtve terora, odvođenja i likvidacija. To se zna i u istražnim krugovima - kaže Pupovac.

Drugo je pitanje, upozorava, što se o tome ne govori javno. Poziva na razumijevanje, da i Srbi u Hrvatskoj konačno mogu progovoriti o svojim stradanjima.

Oštro priopćenje

- Treba imati razumijevanja da građani srpske nacionalnosti nisu imali prilike govoriti o svojim iskustvima, pa to vjerojatno izaziva reakcije - kaže Pupovac. Na pitanje je li Stanimirović izabrao baš najbolji trenutak da o tome progovori, samo par dana nakon Tadićeve isprike i posjeta Vukovaru što je i u službenom Beogradu i Zagrebu pozdravljeno kao nova stranica u odnosima dviju država, Pupovac kaže da o tajmingu svatko ima svoje mišljenje.

- Upravo je susret Josipovića i Tadića otvorio mogućnost za takav govor. Za neke je to vjerojatno još prerano, a za neke druge “tek sada”. Ljudi imaju svoje frustracije - kaže Pupovac.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je jučer da nije točno upoznata sa Stanimirovićevom izjavom, ali je istaknula da će o njoj razgovarati s koalicijskim partnerima.

- Povijesna činjenica je da je Vukovar bio žrtva agresije i poznato je tko su agresori - rekla je Kosor.

Neuobičajeno oštrim priopćenjem oglasilo se Ministarstvo branitelja. - Osuđujemo Stanimirovićev pokušaj manipulacije povijesnim činjenicama i obmanjivanja javnosti - stoji u priopćenju iz kabineta ministra Tomislava Ivića.

Dijaloga mora biti

Zgroženi su, kažu činjenicom, da si bivši saborski zastupnik i čelnik političke stranke registrirane u Hrvatskoj daje za pravo narušavati dostojanstvo Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

- To je dijalog koji nije moguće izbjeći. Ne bih oduzeo pravo ministarstvu da reagira - kratko je komentirao Pupovac. Uvjeren je da Stanimirovićev istup neće poljuljati odnose u vladajućoj koaliciji. Tvrdi da ga nitko - ni premijerka Kosor ni netko iz njezinoa ureda - nije zvao nakon intervjua.

Hebrang: Nekad je radio na potpirivanju rata, a sada je očito opet u toj fazi

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang nije jučer htio govoriti o tome hoće li Stanimirovićev intervju u Politici poremetiti odnose HDZ-a i SDSS-a u vladajućoj koaliciji. No, nije propustio kritizirati predsjednika SDSS-a.

- Stanimirović je očito došao u svoju prvu političku fazu kada je bio visoki dužnosnik tzv. SAO Krajine i kada je učinio sve da rat bude intenzivniji - rekao je novinarima Hebrang.

Potpredsjednik HDZ-a Ivan Jarnjak nije želio komentirati Stanimirovićev istup. Pravdao se se da nije pročitao intervju i da će to učiniti tek uvečer.

- Nisam pročitao. Ne mogu komentirati nešto što je komentirano. Sad imam sastanke. Pročitat ću ga navečer - rekao

je Jarnjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:02