NOVA OBJAVA

IVICA TODORIĆ KONAČNO PROKOMENTIRAO REVIZIJU AGROKOROVIH KOMPANIJA Vlasnik posrnulog koncerna tvrdi da su brojke namještene: 'To je nedopustivo!'

 
Ivica Todorić, snimljen u svom uredu na devetnaestom katu Ciboninog tornja
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ivica Todorić objavio je na blogu u subotu navečer svoj osvrt na “Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu”, koju je u četvrtak objavila privremena uprava Agrokora, te ustvrdio da je nekonzistentna i da parcijalno prikazuje podatke.

'Nakon što je privremena uprava Agrokora objavila 'Prezentaciju revidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu', utvrdio sam nekonzistentnost i parcijalno prikazivanje podataka u javnosti. To se odnosi i na revidirane podatke, i na čitav niz spinova u medijima, koji su, naravno, u funkciji pritiska na dionike', tvrdi Todorić.

Dodaje kako "izvanredni povjerenik Ante Ramljak govori o 3 divizije Agrokora; Prehrambena industrija, Poljoprivreda i Maloprodaja čija izvješća je predstavio u četvrtak. Za prehrambenu industriju i poljoprivredu kaže kako te divizije 'imaju gubitke ali ti sektori rade vrhunski'. Za diviziju Prehrambene industrije kaže da firme posluju odlično, da se radi o jednokratno otpisanim stavkama unutar kompanija i da kapital nije negativan. Za diviziju Poljoprivreda navodi primjer Belja i ističe dokapitalizaciju od 1,4 milijarde kuna. Za sve poljoprivredne tvrtke govori kako su raščišćavali negativne stavke, ali da firme posluju odlično i da kapital nije negativan", naveo je Todorić komentirajući revidirana financijska izvješća za 2016.

"Što se tiče divizije Maloprodaja", dodaje Todorić, "izvanredni povjerenik je kazao da je Konzum u 2016. poslovao s operativnom dobiti. No, zbog otpisa ima negativan rezultat. Također je naglasio da otpisi nemaju utjecaj na operativno stanje kompanije. Istaknuto je da su najveći otpisi vezani uz procjenu testa vrijednosti imovine. Konzumova najznačajnija pojedinačna stavka ispravka vrijednosti je na tvrtki IDEA u Srbiji".

Todorić priznaje kako je "istina da Konzum nije u potpunosti završio proces spajanja IDEA-e i Mercatora Srbija, ali", kako kaže, "samo spajanje je započeto, radili su ga ponajbolji konzultanti za tu vrstu posla u Europi. Dokumentacija o tome postoji u Konzumu i IDEA-i".

Todorićevo tumaćenje “Prezentacije revidiranih financijskih izvješća za 2016.”

Iz prezentacije je vidljivo, dodaje Todorić, da se "rezervacije u najvećem dijelu odnose na interne odnose". Prezentirane otpise smatra "najvećim dijelom neprihvatljivima, neke i protuzakonitima".

Također tvrdi kako se iz prezentacije "vidi da su brojke namještane s točno određenim ciljem". Zaključuje kako "iz toga proizlazi da se u kompanijama radilo po nalogu".

Tvrdi i kako prezentirana financijska izvješća privremene uprave kompanija potvrđuju poslovnu strategiju koju je Agrokor imao krajem 2016., kao plan za razvoj grupe u idućim godinama.

Po Todorićevim riječima, "nakon preuzimanja Mercatora, stekli su se uvjeti za operativno i financijsko restrukturiranje Agrokora, koji su otpočeli početkom 2015. godine. U međuvremenu prehrambena industrija je potpuno pripremljena za IPO, imamo valjanu dokumentaciju za pripremu i početak procesa i trading na Londonskoj burzi koji je trebao početi u svibnju 2017. godine. Nadalje, poljoprivredna divizija je potpuno operativno pripremljena i napravljena je valjana dokumentacija za početak rada na pripremi za IPO-a koji se očekivao 2018. godine", naveo je.

Kaže i da je "maloprodaja bila u punom zamahu operativnog restrukturiranja koje bi se", smatra, "završilo do ljeta 2018. godine, nakon čega bi i te kompanije došle u punu kondiciju konkurentnosti".

Todorić prenosi i zaključak Prezentacije revidiranih financijskih izvješća za 2016.: 'Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi, će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi'.

Na kraju svog osvrta Todorić poziva čitatelje njegova bloga da zaključe - "koji je cilj izvanredne uprave i na koji način ga želi postići".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:54