VRLO KRATKO

IVICA TODORIĆ O REVIZIJI 'Izvješća analiziram sa svojim financijskim ekspertima i o njima ću se očitovati u narednim danima'

    AUTOR:
    • Hina,
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 05.10.2017. u 18:26

Goran Mehkek / Hanza Media

Izvranredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak danas je iznio izvješće revizije za prošlu godinu za najvažnije kompanije iz sastava Agrokora, a koju je radio PricewaterhouseCoopers (PwC). Osim toga, iznesene su i neke ispravke za poslovanje tih tvrtki u 2015. godini.

Nakon niza reakcija iz svijeta politike, vrlo kratkom objavom na svojem blogu oglasio se i vlasnik koncerna Agrokor, Ivica Todorić. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

 - Agrokor je prezentirao revidirane financijske izvještaje za 2016. godinu operativnih kompanija Agrokor grupe. Ona potvrđuju veliku vrijednost koju smo izgradili tijekom 30 godina neprestanih ulaganja. Izvješća analiziram sa sa svojim financijskim ekspertima i o njima ću se očitovati u narednim danima - napisao je Todorić.

Podsjetimo, revizija je, uz ispravke za 2015. godinu, pokazala da je ukupna imovina Agrokorovih kompanija ukupno vrijedi manje 13,4 milijarde kuna. Po objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna (od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na Konzum), ukupni negativan efekt na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna, a u prehrani 1,2 milijarde kuna.

Revizorska izvješća za najznačajnije Agrokorove tvrtke pokazuju da je ukupni gubitak bio 3,2 milijarde kuna. U maloprodajnom dijelu Agrokora (Konzum, Tisak) u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna. U poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je na konferenciji za novinare istaknuo i kako su operativni rezultati Agrokorovih kompanija u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobra osnova za pregovore s vjerovnicima o sklapanju nagodbe te je uvjeren da će s njima postići nagodbu.

ELIPSO

Izdvajamo