PREDSJEDNIK U NEW YORKU

Ivo Josipović: Nisam siguran da su se s hrvatske strane u Haagu našli pravi ljudi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2011. u 10:38

Zeljko Sop / CROPIX

'U Domovinskom ratu, nažalost, bilo je zločina, ali je Hrvatska vodila pravedni, obrambeni rat'

NEW YORK - Predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će na konferenciji koja se uoči početka zasjedanja 66. opće skupštine UN-a organizira o Libiji. Na skupu će biti i američki predsjednik Barack Obama, koji je sinoć, uz velike mjere osiguranja, doputovao u New York. Na skupu će biti mnogi svjetski državnici koji će razgovarati o pomoći Libiji, javlja HRT.

Inače, predsjednik se sinoć susreo s hrvatskim iseljenicima u New Yorku. Veliki broj Hrvata koji žive u New Yorku okupio se u prostorijama Stalne misije RH pri UN-u i s velikim su interesom poslušali predsjednika Josipovića koji je ukratko analizirao prilike u zemlji.

Hrvatski iseljenici u razgovoru s Ivom Josipovićem posebno su se interesirali kakvo je predsjednikovo mišljenje o radu međunarodnog suda u Haagu i presudama generalima Gotovini i Markaču.

- To je osjetljivo pitanje. U Domovinskom ratu, nažalost, bilo je zločina, ali je Hrvatska vodila pravedni, obrambeni rat. Osobno, kao pravnik, nisam zadovoljan rezultatima suđenja u Haagu i ne samo kada je riječ o hrvatskoj strani. Nisam siguran ni da su se s hrvatske strane tamo našli pravi ljudi, kazao je predsjednik Josipović. - Ali, mi moramo prihvatiti odluke suda, Hrvatska mora poštovati pravni sustav, javlja HRT.

Izdvajamo