VELIKI INTERVJU

IVO JOSIPOVIĆ ZA JUTARNJI 'Priznajem, šokiran sam da premijer Milanović mjesecima nije pričao s Linićem'

U presudnom istupu nakon razdora u SDP-u i najave kandidature Kolinde Grabar Kitarović, predsjednik Josipović u razgovoru za Jutarnji otkriva što misli o Liniću, svojim izgledima na izborima, promjeni Ustava te ekonomskoj politici Hrvatske
 Davor Pongračić/CROPIX

U izvješću što ga je predsjednik Ivo Josipović na vlastiti zahtjev dobio od Sigurnosno-obavještajne agencije navodno stoji da prema Slavku Liniću službe nisu primjenjivale nikakve mjere. Ali, šef države ne želi to ni potvrditi ni zanijekati. Još ne. Predsjednik je zatražio dvostruku provjeru Linićevih optužbi da je premijer Zoran Milanović zloupotrebio tajne službe za njegovo maltretiranje. Od Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti zahtijevao je dodatni, izvanredan nadzor i provjeru navoda koje je prethodno dobio od SOA-e. Razgovor s predsjednikom Josipovićem počinjemo, naravno, pitanjem kako gleda na najnoviji zaplet drame u SDP-u, stranci iz koje i sam dolazi.

- Moj je stav vrlo jasan. Riječ je o borbi unutar vladajuće stranke. Kako će taj veliki i ozbiljan konflikt u svojim redovima SDP riješiti, to je stranačka stvar u koju se ne bih miješao. Ali, sukobi iz stranke ne smiju se prenositi u Vladu ni utjecati na njezino uredno djelovanje. Kriza u stranci ne smije se pretvoriti u krizu vlasti. Kao predsjednik, inzistiram da država mora funkcionirati, neovisno o unutarstranačkim odnosima. Država zbog njih ne smije patiti.

Mislite li da je to moguće? Javnost je zapanjena informacijom da premijer mjesecima nije komunicirao s jednim od svojih ključnih ministara, na kojem je istodobno bio teret za državu krucijalno važnih poslova?

- Razumijem tu zapanjenost. I osobno sam bio šokiran. Pravo je premijera da svakom ministru otkaže suradnju, vidi li da ne mogu zajedno. Ali u vlastitom timu tolerirati stanje nekomunikacije, to je, po meni, zabrinjavajuće i teško razumljivo.

Odmah ste zatražili izvješće SOA-e. Znači li to da ste Linićeve optužbe o zloupotrebi tajnih službi ozbiljno shvatili?

- Optužbe koje se odnose na zloupotrebu sigurnosno-obavještajnog aparata vrlo su teške i obavezno se moraju raščistiti. Moraju se raščistiti, s jedne strane, zbog vjerodostojnosti obavještajnog sustava, a, s druge strane, i zbog vjerodostojnosti Vlade i ukupne vlasti.

Jeste li o tome razgovarali s premijerom Milanovićem?

- Naravno. Poštujem stavove premijera Milanovića, ali inzistirao sam na tome da se samo jasnom i potpunom provjerom navoda gospodina Linića može sačuvati i potvrditi autoritet državnih institucija, pa i aktualne Vlade. Zato sam tražio temeljitu istragu. Smatram da sjednica saborskog odbora nadležnog za sigurnosne službe nije dovoljna. Nije dovoljna jer odbor ima stranačku strukturu i često glasuje po stranačkom ključu. Ne vjerujem da bi njegovi članovi uistinu u ovako važnoj stvari mogli podrediti stranačkim interesima. Ali, u ovom je trenutku ključno osigurati ne samo objektivnost, nego i nalaz kome će javnost vjerovati.

Opozicija traži sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost?

- Vijeće će biti sazvano već i zbog već najavljene problematike zapošljavanja u SOA-i. Pokaže li nadzor da je i u slučaju Linić bilo nepravilnosti i nezakonitosti, sigurno ću tražiti raspravu na sjednici VNS-a. Ako i ne bude nepravilnosti, smatram korisnim da Vijeće bude upoznato s nalazom. Ali, treba znati da dnevni red VNS-a predsjednik Republike i premijer zajednički utvrđuju.

HDZ smatra da su sukobi u SDP-u argument u korist njihova zahtjeva za raspisivanjem prijevremenih izbora?

- Zahtjev za raspisivanjem prijevremenih izbora posve je legitiman, ali valja znati da njegova realizacija ovisi isključivo o parlamentarnoj situaciji. Kako Kukuriku koalicija i dalje u Saboru ima stabilnu većinu, a stranke koje je čine tvrde da u njoj i ostaju, ne vidim mogućnost za prijevremene izbore. Naravno, politička i stranačka previranja o kojima govorimo mogu utjecati na parlamentarnu situaciju, ali to se do sada nije dogodilo.

Što mislite o HDZ-ovoj ideji da se parlamentarni izbori održe zajedno s predsjedničkima krajem godine? Vama to ne bi odgovaralo?

- Mislim da iza takvih ideja ne stoji želja za uštedom, kako se to tvrdi, nego neki posve drugi razlozi. Zakoni su takvi da gotovo nikakvo racionaliziranje u tom pogledu nije moguće. HDZ očito smatra da njihov kandidat ili kandidatkinja ima nešto veće izglede ako se parlamentarni izbori povežu s predsjedničkim. Očekuju da bi se u tom slučaju nezadovoljstvo aktualnom Vladom prelilo i prema meni. Ali, siguran sam da HDZ-ovom kandidatu to ne može pomoći. Predsjednički će izbori završiti mojom pobjedom, bez obzira na to kada će se održati i tko će nastupiti za HDZ.

Niste mi odgovorili hoće li turbulencije u SDP-u djelovati nepovoljno po vaše predsjedničke izglede? Stranka bi trebala biti vjetar u leđa kandidatu. Hoće li SDP vama biti uteg ?

- Neće. Smatram da za javnost u Hrvatskoj nisam samo kandidat kojega podržava SDP, nego imam i vlastitu, osobnu prepoznatljivost. Nikad nisam skrivao svoja socijaldemokratska uvjerenja, ali kao predsjednik Republike vodio sam nadstranačku, integrativnu politiku. Zato vjerojatno i imam tako široku podršku. Ona je danas trostruko veća od one koju ima SDP. S druge strane, valja podsjetiti da je gospođa Grabar Kitarović bila u Predsjedništvu HDZ-a i ministrica u Vladi u doba Ive Sanadera. To je sigurno puno veći uteg od onoga koji bi meni, zbog povezanosti sa SDP-om, netko mogao prikačiti.

Ostajete pri tome da ćete biti kandidat SDP-a?

- Ne samo SDP-a. Očekujem potporu većeg broja stranaka.

Neka nova Kukuriku koalicija? S Mirelom Holy?

- Vjerujem da će stranke podupirateljice imati barem minimum zajedničkih političkih interesa. Njihova potpora mojoj predsjedničkoj kandidaturi vjerojatno će se moći čitati i kao poruka da sutra mogu zajedno.

To će biti kao nekakva proba za iduće parlamentarne izbore?

- Ne bih ulazio u takve spekulacije.

Iz opozicije stalno dolaze kritike da u onom što je trenutno najbitnije, a to su ekonomska pitanja, niste na visini zadatka. Znam da predsjednik države nema ovlasti u gospodarskoj politici. Ali čula sam da ćete uskoro početi u redovitom, možda dvotjednom ritmu, izlaziti u javnost s konkretnim ekonomskim inicijativama?

- Predsjednik nema ovlasti u gospodarstvu, ali, kada baš zagusti, može djelovati poticajno. I dosad sam znao predlagati čitave setove mjera, na primjer, za rasterećenje gospodarstva ili savladavanje dužničke krize građana. Sada sam odlučio biti agresivniji, možda Vladi dosadniji. Planiram svaka dva-tri tjedna nastupiti s par novih, konkretnih ideja. Možda će me u tom slučaju i Vlada uspjeti bolje čuti.

Za početak, što biste mogli predložiti?

- Ukidanje i reduciranje pretjerane papirologije i besmislenog administriranja. Da u Americi moraju imati sve dozvole kakve su kod nas obavezne, pola bi Manhattana odmah morali zatvoriti.

Smijenjeni ministar Linić optužio je ljude premijera Milanovića u Ini da vode po nacionalne interese suspektnu politiku. Nadzorni odbor Ine sada je izašao s prijedlogom novog upravljačkog modela. Jeste li imali uvid u taj koncept i kako ga ocjenjujete?

- Pregovaračka pozicija koju je utvrdila Vlada dobra je i u nacionalnom je interesu. Ako se neki od članova upravljačkih tijela Ine ili pregovaračkog tima toga ne drži, premijer bi ga odmah morao smijeniti. Ina je prevažna za Hrvatsku da bi u našem timu smjelo biti disonanci. Ministar Vrdoljak kao šef tima radi dobar posao. Generalno, bez ulaženja u detalje, jer to je Vladin posao, upoznat sam sa stanjem. Novi prijedlog MOL-a znak je dobre volje i vrlo dobar temelj za nastavak pregovora. Ne vjerujem da je i konačno rješenje.

‘Kolinda vodi jednu neobičnu kampanju’

Gotovo je sigurno da će HDZ-ov kandidat na koncu biti Kolinda Grabar Kitarović. Navodno ste sa svojom izazivačicom u vrlo dobrim odnosima?

- Da, s gospođom Grabar Kitarović zaista sam u korektnim odnosima. Kao predsjednik podržao sam je za funkciju u NATO-u. Povremeno se čujemo. Normalno je da osoba njezina položaja u Bruxellesu komunicira s vrhovnim zapovjednikom države iz koje dolazi. Poštujem svakog kandidata na predsjedničkim izborima, no, moram reći da se gospođa Grabar Kitarović odlučila za malo neobičnu kampanju. Ona se kao nećka, a umjesto nje, nekakvu polukampanju vodi HDZ. Kao da utakmicu vodi preko punomoćnika. Ali nemam ništa protiv, to je njen legitiman izbor.

Neki mediji tvrde da imate razloga za zabrinutost. Još uvijek ste favorit, ali nakon europskih izbora koji su pokazali da SDP ne stoji dobro, odnosno da desnica stoji bolje, a pogotovo nakon recentnih potresa u SDP-u, jeste li se počeli bojati?

- Ne, čega bih se bojao!? Kandidat koji prema svim istraživanjima stoji duplo bolje od konkurencije nema nikakva razloga za strah. Dapače, veselim se natjecanju sa svakim kandidatom i nadam se da će svi voditi fer, a ne primitivnu i podmetačku kampanju.

Sa svoje strane mogu to garantirati.

U HDZ-u će reći da njihova kandidatkinja bez dana kampanje uspijeva dobiti već 27-postotnu podršku. Navodno Kolinda Grabar Kitarović i u SDP-ovom biračkom tijelu osvaja šest, sedam posto glasova?

- Da, negdje oko 6 posto. Ali - da se pohvalim - i ja u HDZ-ovu korpusu dobivam više od 25 posto glasova. To znači da ljudi ne gledaju samo stranačku pripadnost, što smatram da je dobro. Osobno na izborima računam i na dio birača desnih stranaka, HDZ-a posebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:15