DAO JE LAŽNI ISKAZ?

'Ivo Sanader je primio milijunsku proviziju od Hypa'

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Državno odvjetništvo u Klagenfurtu raspolaže informacijama da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu, možda ipak primio milijunske provizije od Hypo Alpe Adria Banke, izvijestio je u srijedu austrijski radio Ö 1 u emisiji “Morgenjournal” .

Tužiteljstvo u Klagenfurtu načelno ne iznosi ifnormacije o osumnjičenicima u istrazi o aferi Hypo, pa te informacije vezane uz Sanadera nisu htjeli komentirati ni za Prvi program austrijskog radija.

Međutim, pozivajući se na neslužbena saznanja iz tužiteljstva, Ö 1 navodi kako istražitelji barataju informacijama iz kojih proizlaze sumnje da je Sanader 90-ih godina, u vrijeme dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova RH, zahtijevao provizije od spomenute koruške banke. Navodno je Sanader sudjelovao u ishođenju kredita Hypo banke za državne institucije RH, pri čemu je za sebe dogovarao isplatu provizija. Riječ je o isplatama u iznosu od više milijuna tadašnjih šilinga, koje su Sanaderu, rečeno je u radijskoj emisiji, odobrili šefovi Hypa Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger.

Sam Sanader je koncem prosinca nakon uhićenja u Austriji ispitan pred koruškim parlamentarnim istražnim povjerenstvom u slučaju Hypo. Pod zakletvom da će govoriti istinu, Sanader je demantirao prije iznošene optužbe da je primio ili tražio provizije od Hypo banke ili osoba koje je ta banka kreditirala. Sada austrijski mediji spekuliraju kako bi, ako se istragom tužiteljstva u Klagnefurtu potvrde spomenute isplate, Sanader mogao biti procesuiran i zbog davanja lažnog iskaza. Glasnogovornik tužiteljstva u Klagenfurtu izjavio je samo da zasad nema nikakve istrage protiv Sanadera zbog davanja lažnog iskaza.

Antikorupcijski ured austrijskog tužiteljstva sutra bi ponovno trebao ispitati Sanadera u vezi sa sumnjama na pranje novca, za što ga je neposredno nakon uhićenja prijavila jedna banka u Tirolu zbog dvaju računa na kojima je bilo više od 1,2 milijuna eura nepoznatog porijekla. Tužitelji iz Beča, koji su Sanadera prije Božića počeli ispitivati putem videolinka, ovaj će ga put neposredno ispitati u Salzburgu.

Prošli tjedan USKOK je putem međunarodne pravne pomoći također zatražio da se Sanadera ispita na sudu u Salzburgu u vezi s istragama u slučajevima Fimi Media i Dioki. Zatraženo je da ga o svim relevantnim okolnostima ispitaju austrijski tužitelji u nazočnosti nadležne zamjenice ravnatelja USKOK-a. No, tom zahtjevu još nije udovoljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:16