OSUĐEN U AFERI PLANINSKA

IVO SANADER ZATRAŽIO PREKID IZDRŽAVANJA KAZNE 'Oporavak mu je nemoguć u ovim uvjetima, a ako vani obavi rehabilitaciju, državi se smanjuje trošak'

Na fotografiji: Ivo Sanader
 Goran Mehkek / CROPIX

Bivši premijer Ivo Sanader, koji u Remetincu izdržava kaznu od šest godina zatvora na koju je osuđen u aferi Planinska, zatražio je prekid kazne kako bi mogao na rehabilitaciju koljena.

Sanader je 19. rujna, kad se već nalazio u Remetincu, operirao artrozu koljena, te je unutar zatvorskoga sustava bio upućen na rehabilitaciju u Krapinske toplice. To znači da je na rahabilitaciju išao u pratnji pravosudne policije, a vrijeme provedeno na rehabilitaciji uračunava se u izdržanu kaznu. Međutim, Sanader je sada zatražio da ga puste na slobodu kako bi sam mogao nastaviti rehabilitaciju, a u tome slučaju, naravno, kazna ne teče.

“Smatramo da je njemu oporavak nemoguć u ovim uvjetima, a, osim toga, i državi se smanjuju troškovi ako je on mjesec dana vani i obavlja tu rehabilitaciju”, rekla je za televiziju N1 Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, koji je nadležan za odlučivanje jer pod njega spada područje Remetinca gdje Sanader izdržava kaznu, potvrdili su nam da je zaprimljena molba, no da oni do sada nisu bili obaviješteni da je Sanader uopće imao operaciju te da je na rehabilitaciji. Međutim, odredbe zakona dopuštaju Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav da zatvorenika uputi na liječenje u zdravstvenu ustanovu a da ne obavijesti suca izvršenja, u slučejevima kad ne postoje uvjeti da se zatvorenik liječi unutar zatvorskoga sustava.

“Dobivanje prekida radi rehabilitacije nije prvi takav slučaj, ali ga nije lako ni dobiti. Jednako važna, kao i dijagnoza zbog koje se traži rehabilitacija, jest i sigurnosna procjena postoji li opasnost od bijega odnosno u obzir se uzima koliki je dio kazne zatvorenik izdržao, pa se procjenjuje je li vjerajatno da će se osoba vratiti s prekida”, kaže nam odvjetnik Velimir Došen, koji je niz godina bio upravitelj u dvije hrvatske kaznionice. O Sanaderovoj molbi, rečeno nam je na sudu u Velikoj Gorici, odlučiti će se kad sutkinja dobije dodatnu dokumentaciju o njegovu zdravstvenom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:21