GRAĐANI ZVALI VATROGASCE

IZ CENTRA RABA EVAKUIRALI DIO STANOVNIKA 'Mjerili smo koncentraciju plina i zaključili da je riječ o opasnoj, eksplozivnoj koncentraciji'

 
Rab
 iStock

Dio stare gradske jezgre Raba i dalje je zatvoren nakon što se plin iz oštećene instalacije proširio u tlo te se uklanjaju nakupljene količine, doznaje se u srijedu iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rab koje obavlja taj posao, dok specijalizirana tvrtka stalno provjerava razinu plina.

Prema do sad dostupnim informacijama, propuštanje plina propan-butana primijećeno je u ponedjeljak navečer u Plovanovoj ulici u Rabu a uzrok je oštećenje plinske instalacije jednog hotela.

Osamdesetak osoba iz tog dijela staroga grada je evakuirano i prostor je ograđen. Na mjestu događaja su vatrogasci, policija, djelatnici komunalnog poduzeća i nadležni inspektori, a razinu plina stalno provjerava specijalizirana tvrtka.

Plin nakupljen u podzemlju i komunalnoj infrastrukturi se uklanja prirodnim putem, prozračivanjem ili prisilno, izvijestili su vatrogasaci.

Propan-butan je opasan plin s niskom granicom eksplozivnosti pa je nužno pročisitti prostor prije otvaranja za građane i povratka stanara.

Još nije poznato koliko dugo će trajati sanacija.

Podsjetimo, dio stanovnika Raba evakuiran je jučer zbog opasnosti od plina. Građani su osjetili miris plina i pozvali vatrogasce.

'Izašli smo na teren jer su građani osjetili miris plina. Mjerili smo koncentraciju plina i zaključili da je riječ o opasnoj, eksplozivnoj koncentraciji. Odmah potom smo krenuli s evakuacijom dijela stanovništva, a policija je osigurala područje', rekao je za Morski.hr zapovjednik DVD-a Rab Milivoj Ličina. Dodao je da je evakuirano osamdesetak ljudi, a i iz Grada su potvrdili da je na području povijesne gradske jezgre utvrđena prisutnost plina.

Iz preventivnih je razloga zbog prisutnosti eksplozivnog plina ograničen boravak i kretanje ljudi oko dijela Kaldanca (Hotel Arbiana, Plovanova ulica, Ulica biskupa Draga) u središtu grada Raba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:42