'NIJE UGROŽENA SIGURNOST'

IZ CROATIA AIRLINESA NAPALI SINDIKATE DA ŠIRE NEISTINE, ALI I PRIZNALI DA JE UDVOSTRUČEN BROJ OTKAZANIH LETOVA 'To nije tako dramatično'

 Bruno Konjević / CROPIX

Tehničko stanje flote Croatia Airlinesa uredno je i pod nadzorom, a sve tvrdnje sindikata i napisi u novinama da je ugrožena sigurnost letenja apsolutno su netočni, rečeno je na susretu novinara s Upravom nacionalnog zračnog prijevoznika. Predsjednik Uprave Jasmin Bajić naglasio je da neutemeljene tvrdnje sindikata rade velike poslovnu štetu kompaniji. Prema njegovim riječima, sindikati ovakvim tvrdnjama i pritiskom žele vlasnika prisiliti da imenuje Boška Matkovića na čelo kompanije.

Bajić je priznao da je udvostručen broj otkazanih letova, dosad ih je ove godine bilo 180, a lani 90. - No to nije dramatično jer se od ukupnih više od 8000 letova do 15. svibnja ove godine otkazalo njih oko jedan posto - rekao je Bajić. Prema njegovim riječima, do većeg broja unajmljivanja zrakoplova ove godine došlo je zbog produljena radova na održavanju zrakoplova. Uprava je kategorički odbila i optužbe sindikata da je u kompaniji na djelu egzodus zaposlenika.

- Nije točno da imamo odljev kadrova, osim mehaničara kojih odlazi prosječno oko 10 posto godišnje, pogotovo od ulaska Hrvatske u EU jer im se otvorilo tržište rada. Sve one koji odu brzo nadomjestimo novim ljudima, kao što to rade sve kompanije u svijetu - rekli su Bajić i izvršni direktor za operativno poslovanje Krešimir Vlašić. Ipak, prvi su put jučer u kompaniji priznali da bi Croatia Airlines 2017. godinu završila s gubitkom da nisu prodani slotovi londonskom Heathrowu. Za njih je kompaniji uplaćeno 138,5 milijuna kuna.

U Upravi tvrde da je kompanija istovremeno uložila novac u razvoj osam novih linija te u servis motora. Bajić je istaknuo i da su u prva tri mjeseca ove godine ostvarili 13 milijuna kuna bolji rezultat, a pozitivan rezultat, odnosno dobit od oko sedam milijuna kuna, planiraju na kraju godine. On je najavio i početak kolektivnih pregovora sa sindikatima koji su u utorak obavijestili Upravu da su spremni na nastavak pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:53