'TO JE NAŠA DUŽNOST'

IZ HHO-a OPISALI KAKO JE IZGLEDALA PROVJERA POTPISA REFERENDUMSKIH INCIJATIVA 'U javnosti su se pojavile neistine i laži'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Zato što smatra da su se u javnosti pojavile neistine i laži o sadržaju sastanaka Povjerenstva za provjeru potpisa prikupljenih tijekom pokušaja raspisivanja referenduma za opoziv Istanbulske konvencije, kao i referenduma o promjeni izbornoga sustava u Republici Hrvatskoj, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak reagirao je izjavom koju prenosimo u cjelosti:

Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) smatra da je, uz demokratske izbore, referendum najviši oblik izražavanja političke volje građana-državljana. Upravo stoga HHO se angažirao nastojeći potaknuti javne vlasti da omoguće uvid u neispravne upise-potpise prikupljene tijekom pokušaja raspisivanja referenduma za opoziv Istanbulske konvencije, kao i referenduma o promjeni izbornoga sustava u Republici Hrvatskoj.

HHO se odazvao pozivu Ministarstva uprave RH za sudjelovanje u uvidu i nadzoru prikupljenih potpisa. Učinili smo to zato što je mandatom HHO-a predviđena posebna pozornost provođenju vladavine prava i funkcioniranju pravne države.

Predstavnici HHO-a bili su nazočni na oba sastanka u prostorijama Apisa, u ponedjeljak 26.11.2018. i utorak 27.11.2018., dok su predstavnici ostalih NGO, BABE-a i Kuće ljudskih prava bili nazočni samo u ponedjeljak, kada je održan sastanak s inicijativom Istina o Istanbulskoj.

Na pisani prijedlog HHO-a sastanci su započeti pokušajem zajedničkog utvrđivanja metoda i načina uvida u prikupljene potpise. Međutim, stavovi prisutnih strana o metodama rada nisu usuglašeni i predstavnici obiju inicijativa odbili su sudjelovanje u daljnjem nadzoru i uvidu na način kako je predlagano.

U javnosti su se pojavile neistine i laži o sadržaju sastanaka Povjerenstva i inicijative Narod odlučuje iznesene na tiskovnoj konferenciji i prenesene na portalu Narod, pa smo stoga dužni pojasniti i izvijestiti sljedeće:

Povjerenstvo je usvojilo prijedlog HHO-a da se ne dovode u pitanje vlastoručni potpisi građana, nego da se svi vlastoručni potpisi priznaju kao neupitni. Zajednički uvid vršio bi se samo za neispravno upisana imena i prezimena (prva rubrika) i za odgovarajuće OIB-e (druga rubrika).

Stoga su netočne i neistinite tvrdnje predstavnika inicijative Narod odlučuje o tome da Povjerenstvo dovodi u pitanje vlastoručne potpise građana na listama, što su predstavnici Naroda ponovili u svojoj izjavi čak 17 puta.

Na sastanku je, između ostaloga, iznesen podatak da je 8.000 upisa potpisanih građana za Istanbulsku duplicirano, a za inicijativu Narod nešto manje od 8.000, jer su se pojedinci upisivali dva i više puta. Računalnom obradom podataka utvrđeno je da se jedna osoba potpisala čak 17 puta, te da se na listama nalaze upisane maloljetne i umrle osobe. Nazočnima je podijeljen popis umrlih, budući da njihova imena i prezimena više nisu zaštićena tajnošću.

Predstavnici HHO-a predlagali su Povjerenstvu i inicijativama pokusni uvid na nekoliko stotina potpisa, kako bi se utvrdila provedivost predloženih metoda rada uživo. Povjerenstvo je to prihvatilo, ali su ideju odbile obje inicijative.

Predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, postavio je pitanje Povjerenstvu ima li ono ovlaštenje pred-ožiti nastavak procesa referenduma, ukoliko se npr. utvrdi da je 5.000 ili više potpisa pogrešno označeno neispravnima. Predstavnici Povjerenstva uzvratili su kako oni nemaju mandat odlučivanja o tome, pa je predsjednik HHO-a na trenutak napustio prostoriju, nazvao ministra Kuščevića i postavio mu isto pitanje. Ministar je odgovorio da ni on nije ovlašten odlučivati o tome sam, no kada bi se utvrdila točnost osporavanih upisa, trebalo bi pretpostaviti da bi ovaj proces bio moguć, naravno u skladu sa zakonskom procedurom predviđenom za raspisivanje referenduma. No, o tome bi zadnju riječ imao Sabor. Predsjednik HHO-a obavijestio je nazočne na sastanku o sadržaju razgovora.

Tijekom sastanka u Apisu, članovi Povjerenstva očitovali su se o svih jedanaest (11) javno postavljenih pitanja koje je prošli tjedan objavila inicijativa Narod odlučuje.

Članovi Povjerenstva potvrdili su da su sve kutije s potpisima pohranjene u kontroliranoj prostoriji u Apisu, da će se moći pregledavati kutiju po kutiju, te da se na vrhu svake kutije nalazi svezak s neispravno upisanim osobama.

Povjerenstvo je odbilo zahtjev Inicijativa za usporednim uvidom u potpise jedne i druge inicijative, odgovorivši da će omogućiti uvid u duple upise, jer su oni nevažeći. Nadalje, odgovoreno je da se ne može omogućiti uvid u kontrolne liste po kojima je Povjerenstvo naknadno provjeravalo rad operative, budući su svi podaci uneseni u računala, a kontrolne liste su pregledane i nema potrebe za ponavljanjem. Uz to, kontrolne su liste bile samo tehničko pomagalo Povjerenstvu, tj. radni materijal čija je svrha prestala postojati sastavljanjem Izviješća u elektronskom obliku te s obzirom na činjenicu da se svi prikupljeni potpisi nalaze u kutijama u prostorijama Apisa.

Predstavnici inicijative Narod postavili su pitanje može li se ukupan broj neispravnih upisa razvrstati odmah po kategorijama po kojima su bili razvrstani u kontrolnim listama Povjerenstva. Odgovoreno im je da to nije moguće obaviti taj dan, ali da je to moguće pripremiti u razumnom roku. Nadalje, ne može se dopustiti uvid u podatke maloljetnih osoba, jer je to zakonom posebno zaštićena kategorija stanovništva. Jednako tako, ne može se dopustiti direktan uvid u registar birača koji se čuva u Državnom izbornom povjerenstvu, jer se u registru nalaze i podaci kao što u nacionalnost, adresa i slično, a oni su također zaštićeni zakonom.

Natalija Kanački, u ime inicijative Narod, poslije obavljenih konzultacija s ostalim nazočnim članovima inicijative, izvijestila je da oni neće i ne žele dalje surađivati s ovim Povjerenstvom. Inicijativa Narod traži osnivanje novog Povjerenstva koje bi imalo mandat utvrditi pogreške i revidirati sve neispravne upise te naknadno priznati nevažeće upise, bilo da se radi o OiB-ima ili imenima i prezimenima.

Kao uvjet za daljnje sudjelovanje u utvrđivanju netočnih upisa, postavljen je zahtjev za uvid u registar birača RH koji bi predstavnicima Naroda omogućio da sami usporede neispravne podatke. Taj uvid omogućio bi se sklapanjem međusobnog ugovora između novoga Povjerenstva i predstavnika Naroda koji bi predstavnike Naroda obvezao na čuvanje tajnosti podataka.

Povjerenstvo je odbilo prijedloge inicijative Narod, s obrazloženjem da oni nisu obuhvaćeni mandatom ovog Povjernstva, a uz to su suprotni pozitivnim zakonima RH.

Nakon svega gore navedenoga, HHO smatra da ovime prestaje njegov mandat kao promatrača u daljnjoj provjeri aktivnosti vezanih uz provjeru upisa građana za dvije referendumske inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:03