POLJSKA SE OPRAŠTA

Iz Hrvatske ne dolazi nitko, Türk krenuo automobilom

Na pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog zbog prekinutog zračnog prometa neće doći Barack Obama i Angela Merkel
 Reuters

ZAGREB - Na pogrebu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge u Krakovu neće biti predstavnika najviše hrvatske državne vlasti. Predsjednik Republike Ivo Josipović trebao je otići u Krakov, ali je zbog teškoća u zračnom prometu otkazao putovanje. Hrvatska je za sada jedina europska država koja je otkazala dolazak svoje delegacije na pogreb.

Aerodrom ipak otvoren

Za razliku od Josipovića, predsjednik Slovenije Danilo Türk sa suprugom u Krakov se danas uputio automobilom. Ljubljana je od Krakova udaljena oko 850 kilometara i procjenjuje se da će slovenska delagacija na putu provesti devet sati. Da bi na vrijeme stigli na pogreb, u Krakov će automobilom češki predsjednik Vaclav Klaus i slovački predsjednik Ivan Gašparović. Jerzy Buzek, predsjednik Europskog parlamenta, automobilom u rodnu Poljsku krenuo je još u petak. Pogreb ne želi propustiti ni estonski premijer Andrus Ansip. Iako je od Tallinna do Krakova 1300 kilometara i uglavnom nema autoceste, estonski premijer je spreman na 18-satnu vožnju.

U Uredu predsjednika danas nam nisu odgovorili zbog čega Josipović nije otišao automobilom u Krakov do kojeg je od Zagreba 800 km, odnosno 8 sati vožnje. Odluku o neodlasku na pogreb u Uredu predsjednika donijeli su danas oko podneva. S obzirom na na razvoj situacije možda prerano. Naime, samo dva sata kasnije glasnogovornica aerodroma u Krakovu je rekla kako će tamošnji aerodrom danas biti otvoren za dolazak svjetskih lidera. Državni vrh proteklog se tjedna usuglasio kako na pogreb treba otići predsjednik države da bi se tom događaju dala primjerena važnost. Kako je Ured predsjednika samostalno odlučio o otkazu putovanja, nije bilo dovoljno vremena da se promijeni sastav hrvatske delegacije i uputi automobilom.

Zahlađenje odnosa?

Neodlazak visokih hrvatskih državnih dužnosnika na pogreb poljskog predsjednika mogao bi naštetiti političkim odnosima Hrvatske i Poljske. Lech Kaczynski je kao poljski predsjednik nekoliko puta posjetio Hrvatsku. Došao je i na predsjedničku inauguraciju Ive Josipovića. Poljska službena politika se do sada uvijek čvrsto zalagala da Hrvatska, kao pripadnica bivšeg socijalističkog lagera, mora što prije ući u EU. Zbog nedolska na pogreb Poljska zasigurno neće pretjerano zashladiti odnose s Hrvatskom, ali bi se u nekim važnim situacijama za Hrvatsku Poljaci mogli toga prisjetiti. Osim Josipovića, odlazak na pogreb otkazao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Do sada su svoj dolazak otkazale delegacije Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana.

Nema razloga za neodlazak

Prema najavama, pogreb visokih vojnih dužnosnika poginulih u Smolensku trebao bi biti u srijedu. Na pogreb će u ime Oružanih snaga otići načelnik Glavnog stožera general Josip Lucić i general Tomo Medved, načelnik Personalne uprave GS-a. - Ne vidim nikakve sigurnosne razloge za neodlazak predsjednika države automobilom na pogreb u Krakov - rekao nam je Mate Laušić, stručnjak za sigurnosna pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:47