JUTARNJI OTKRIVA

IZ OSIGURAVAJUĆE KUĆE PREKO BIVŠE SANADEROVE TVRTKE IZVUKLI 9 MILIJUNA KUNA Švicarci prijavili poznatu poslovnu ženu iz Hrvatske

Bezvrijedna zemljišta Osiguranje Zagreb kupovalo je za milijune pa dug prodavalo tvrtki HBH uz proviziju

Nakon četverogodišnje istrage zagrebačkog Županijskog i Općinskoga državnoga odvjetništva, nedavno je podignuta prva optužnica u slučaju navodnih malverzacija koje su prethodile prodaji osiguravajuće kuće Osiguranje Zagreb švicarskom Baloise osiguranju 2007. godine.

Istraga je prema informacijama Jutarnjeg lista pokrenuta upravo na incijativu Švicaraca koji su nakon preuzimanja osiguravajućega društva, koje je preimenovano u Basler osiguranje Zagreb, utvrdili nepravilnosti te protiv bivših vlasnika podnijeli kaznene prijave. Optužnica je podignuta protiv Petre Tarle, bivše predsjednice Uprave Osiguranja Zagreb, zatim Kristine Mićin, bivše članice Uprave, dubrovačkoga poduzetnika Andre Gandića, te dvojice građevinskih vještaka, Željka Bilića i Branislava Tomanovića. No osim njih među optuženima se nalazi i splitski biznismen Miro Brkić, u čijoj je tvrtki HBH početkom devedesetih radio i tada mladi intendant splitskog HNK dr. Ivo Sanader.

Naime, prema optužbama Državnog odvjetništva, upravo je u tvrtki HBH, u kojoj je prema nekim izvorima Sanader prije dva desetljeća bio i suvlasnik, završilo nekoliko milijuna kuna iz Osiguranja Zagreb.

Odustali od saslušanja

Brkić je prije dvije godine izjavio kako Sanader doista jest radio kod njega u HBH te da se tvrtka 1991. bavila otkupom dugova državnih tvrtki u Hrvatskoj prema tvrtkama u BiH, gdje rat još nije bio počeo. HBH bi zatim dugove preko drugoga zaposlenika, tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića, “utjerala” od tvrtki u BiH, a zaposlenici, među kojima su bili Sanader i Kljujić, zadržavali bi proviziju. Na ovakve Brkićeve izjave odmah se obrušio Kljuić rekavši kako on, Brkić, Sanader, Rade Perković i Jerko Doko jesu osnovali HBH, no da se tvrtka trebala baviti prodajom poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatskoj, a ne otkupom dugova.

Miroslava Brkića kao svjedoka na suđenju Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL predložila je Sanaderova obrana, i to upravo kako bi pokušala dokazati da je Sanader svoj imetak stekao prije inkriminiranog razdoblja. No usprkos pozivima Brkić se nije pojavljivao na suđenju, a na kraju se od njegova saslušanja odustalo. Međutim, sada će Brkić po svemu sudeći morati u sudnicu, ali ne kao svjedok. Naime, tijekom istrage je utvrđeno da su neposredno prije prodaje Osiguranja Zagreb Švicarcima Petra Tarle i Mićin sklopile nekoliko ugovora s Brkićevom tvrtkom Slon iz Splita. Od Slona su se kupovale nekretnine po nerealno visokim cijenama, a odmah nakon prodaje Osiguranju Zagreb, Slon bi dug prepustio HBH-u, te tako ispada da bi se na kraju novac izvukao u HBH.

HBH je tako u travnju 2007. dobio potraživanja u vrijednosti od oko 9 milijuna kuna, premda se prema naknadnim procjenama vještaka radilo o zemljištu vrijednom svega 120.000 kuna. Naime, Osiguranje Zagreb je isti dan, 5. travnja 2007., od Slona kupilo zemljište u Ilovi kod Kutine za 5,1 milijun kuna te drugo kod Pakraca za 3,8 milijuna kuna. Naknadnim procjenama pribavljenim od PBZ nekretnina prvo zemljište procijenjeno je na 77.000, a drugo na 42.127 kuna, čim bi ilegalna zarada za HBH bila oko 8,8 mil. kuna.

Zgrada u centru Zagreba

No još su zanimljiviji slučajevi u kojima se Petri Tarle na teret stavlja da je ugovore o kupnji nekretnina potpisivala s poznatim dubrovačkim poduzetnikom Androm Gandićem, poznatim i kao jednim od najvećih sponzora neuspješne predsjedničke kampanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića 2010.

Gandić se, uz Peru Vićana, nedavno nepravomoćno osuđenog u aferi Vrtovi sunca, nalazio u grupi dubrovačkih poduzetnika koji su, svaki s pojedinačnom donacijom od 90.000 kuna, Bandiću osigurali gotovo milijun kuna. Prema inkriminacijama iz optužnice, Tarle je od Gandića, tada drugog najvećeg dioničara Osiguranja Zagreb, kupovala nekretnine koje uopće nisu bile njegove.

Riječ je o zgradi pokkraj Kvaternikova trga u Zagrebu koju je Osiguranje Zagreb u ožujku 2007. kupilo od Gandića za 4,9 milijuna kuna, a koja uopće nije bila u Gandićevu vlasništvu. U drugom slučaju radilo se o 558 kvadratnih metara zemljišta u Gružu za koje je Osiguranje Zagreb Gandićevoj tvrtki Petrus isplatilo 6,9 milijuna kuna.

Fiktivni poslovi

Prema inkriminacijama Državnog odvjetništa, ni ovo zemljište nije bilo Gandićevo p se zapravo radi o fiktivnom poslu. Na ispitivanju tijekom istrage Petra Tarle i Andro Gandić branili su se šutnjom. Kristina Mićin je ispričala kako ona u Osiguranju Zagreb nikad nije odlučivala o prodaji nekretnina, te da je sporazume potpisala u dobroj vjeri kao treći član Uprave, a i cijena nekretnina tada joj se nije činila nelogična. Brkić je, pak, rekao da se on nije miješao u izbor vještaka koji su procjenjivali zemljišta u Kutini i Pakracu te da je takvu cijenu prihvatila i Porezna uprava.

“Da je Porezna uprava sumnjala u procijenjenu vrijednost nekretnina, utvrdila bi veću poreznu osnovicu od ugovorene kupoprodajne cijene”, rekao je tada nesuđeni svjedok Sanaderove obrane. Osim te optužnice, protiv Tarle se zbog jednake situacije vodi još nekoliko postupaka, a u svima sumnja se na izvlačenje novca iz Osiguranja Zagreb prije nego što ga je s Gandićem prodala Švicarcima.

Kaznene prijave

Nakon kupnje Baloise je najprije preko odvjetnika Krunoslava Štengla podnio niz kaznenih prijava protiv Tarle, no još gore za nju podnio je i niz tužbi za naknadu štete, i zatražio niz blokada i njezine i Gandićeve imovine. Prije 2 godine Tarle je navodno sklopila nagodbu s Baslerom te u tajnosti i tišini odlučila vratiti 20-ak milijuna kuna za koje su je Švicarci tužili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:55