PROTIV NASILJA

IZ SDP-a TRAŽE OSTAVKU ALOJZA TOMAŠEVIĆA 'Cijeli HDZ, ali i požeški kraj, dobro je znao da župan već dugo provodi nasilje nad suprugom'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 04.10.2017. u 13:28

Emica Elveđi / CROPIX

Alojz Tomašević

Klub zastupnika SDP-a zatražio je u srijedu da požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, kojega je supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, odmah podnese ostavku, te zatražio hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, upozoravajući da je zakonodavni okvir loš kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja.

Saborski zastupnik SDP-a Zdravko Ronko je na konferenciji za novinare Kluba zastupnika SDP-a zatražio trenutačnu Tomaševićevu ostavku, a ako je to Tomeševiću problem, rekao je, SDP-ovi zatsupnici pozivaju predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da bude odlučan i napravi pritisak na Tomaševića.

 

Ronko: Nasilnici ne smiju biti u javnom prostoru

Takvo je ponašanje nedopustivo i neprihvatljivo i važno je da takvi nasilnici ne smiju egzistirati u javnom prostoru, kazao je Ronko. Požeški javni prostor je pun toga zahvaljajući vrhu HDZ-a koji je, kazao je, dobro znao, kao i cijela Požega koliko dugo župan provodi nasilje nad suprugom, da bi ga proljetos "nagradio kandidaturom za župana".

"I Marija Pilona za obiteljsko nasilje nagradio je kandidaturom za zamjenika gradonačelnika Požege, a Vedrana Neferovića za mlaćenje novinara nagradio je mjestom zamjenika župana. Je li točno da to nisu znali, kako danas tvrde. Jesu li zbog toga predložili onakav sporni zakon i opire li se zbog toga vrh HDZ-a ratifikaciji Istanbulske konvencije," pitao je Ronko.

Zatsupnici SDP-a Istaknuli su i da se zalažu za nultu stopu tolerancije na nasilje i zatražili hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Marta Luc Polanc upozorila je na loš zakonodavni okvir kada je riječ o zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, podsjetivši da je stoga jedan od prijedloga Kluba SDP-a bila hitna ratifikacija Istanbulske konvencije, koja se još od ožujka nalazi na saborskom dnevnom redu.

Rekla je da osuđuje i istupe neimenovanih izvora HDZ-a u nekim medijima koji navode da je supruga Tomaševića dobila "samo jedan šamar, a kasnije viđena da hoda ulicom", istaknuvši da je nasilje – nasilje, da se ono ne može tolerirati i da se SDP zalaže za nulti stupanj tolerancije na nasilje.

 

Glasovac: Ova vlast želi provesti konzervativnu revoluciju

Sabina Glasovac je naglasila da država ima ključnu ulogu u prevenciji i sprječavanju ponavljanja nasilja.

Pozdravila je odluku premijera Plenkovića da hitno raspusti požeško-slavonsku županijsku organizaciju HDZ-a, no dodala je da se postavlja se pitanje zašto nije bilo ranije reakcije na nasilje za koje se očito od prije znalo. "Znači li to da se u Hrvatskoj nasilje tolerira od strane HDZ-a i premijera sve dok ne postane javno, jer očito je da u spomenutoj županiji komuniciranje šakama nije iznimka nego pravilo," rekla je Glasovac.

Osvrnula se i na prijedlog novog obiteljskog zakona, koji je prošli tjedan pušten u javnu raspravu pa povučen. Taj prijedlog nas pokušava vratiti u srednji vijek, u njemu se žene diskriminiraju i po samoj definiciji obitelji, rekla je.

"Postavlja se pitanje može li se prema tom prijedlogu nasilje u obitelji bez djece nazvati obiteljskim nasiljem? Čudno se definira i sama medijacija prije razvoda braka prema kojoj se od medijacije izuzima samo žrtva dokazanog obiteljskog nasilja," upozorila je. Svi znaju koliko u Hrvatskoj traju sudski postupci, pa to znači da bi žena koja trpi nasilje morala sudjelovati u medijaciji i na taj način trpjeti dodatno nasilje, ustvrdila je.

Zato, ističe, povlačenje tog prijedloga zakona nije dovoljno, treba potpuno odustati od njegovih izmjena, a svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi zabraniti pristup izradi bilo kojeg novog propisa u budućnosti. "Ova vlast očito želi provesti konzervativnu revoluciju koja će rušiti prava žena i dati degeneričnu definiciju obitelji," zaključila je Glasovac.

ELIPSO

Izdvajamo