UNUTARSTRANAČKI IZBORI

IZBOR SDP-ovaca U ZAGREBU: KOMADINI 119 DELEGATA, A MILANOVIĆU 100! Voditelj Milanovićeve kampanje: 'Samo neka puštaju spinove, ali Zoran pobjeđuje sa 70 posto glasova'

Za nekoliko dana predizbori će završiti i bit će jasnije tko je stekao veliku prednost
 Srđan Vrančić/EPH

Naši protivnici mogu puštati koliko hoće spinova i uvjeravati da kampanja Zlatka Komadine ide u pravom smjeru, ali stvarnost je drukčija. Prema svim pokazateljima, u utrci za predsjednika SDP-a Zoran Milanović je u ogromnoj prednosti i prognoziram da će 2. travnja dobiti barem 65, a možda čak 70 posto glasova.

Važan je i podatak da dosadašnji stranački izbori sugeriraju da će i na konvenciji SDP-a 16. travnja sličnu pobjedu ostvariti delegati koji su bliski Milanoviću. Analiza koju smo napravili jutros pokazala je da trenutno približno 860 izaslanika konvencije podržava Milanovića, a Komadinu oko 310”, rekao je jučer u razgovoru za Jutarnji list Siniša Hajdaš Dončić, voditelj i glavni strateg Milanovićeve kampanje.

Trnje i Donji grad

Idući ponedjeljak bit će završeni izbori delegata za konvenciju SDP-a i u stranci naveliko prebrojavaju tko može računati na veću podršku. Pravu strku izazvali su u ovim novinama jučer objavljeni rezultati djelomičnih izbora u Gradu Zagrebu prema kojima je Komadinina struja osvojila gotovo stotinu mandata, a Milanovićeva svega oko četrdeset. Plus što Komadina i stranačka opozicija imaju prednost u Koprivnici, Splitu, Osijeku, Slavonskom Brodu, a vjerojatno i Rijeci te još nekim gadovima.

U međuvremenu su održani izbori i u drugim dijelovima Zagreba (koji je važan jer daje čak 240 delegata na konvenciji) i milanovićevci su pobijedili u Donjem gradu, Trnju, Trešnjevci i smanjili razliku. Hajdaš tvrdi da je sada 119 delegata za Komadinu i njegove glavne saveznike Davora Bernardića i Rajka Ostojića, a 100 ih podupire Milanovića. Međutim, očekuje se da će, ako pobijedi Zoran Milanović, dobar dio delegata koji trenutno podržavaju trojac Komadina-Ostojić-Bernardić promijeniti stranu i prikloniti se ekipi šefa stranke.

Politički utjecaj

Grad Zagreb važan je zbog broja delegata, ali i zato što, ostane li predsjednik SDP-a, Milanović jednostavno neće moći dozvoliti da tamošnju organizaciju vodi njegov žestoki oponent Davor Bernardić. Sve ukazuje da će se ići na Bernardićevu smjenu uz argument da je u proteklih šest godina pod njegovim vodstvom SDP potpuno izgubio politički utjecaj u Zagrebu, a to znači da je vrijeme za nekog sposobnijeg. Ako 2. travnja Milanović u Zagrebu osvoji veći broj glasova od Komadine, Bernardićevi protivnici dobit će ključni argument da članstvo SDP-a u Zagrebu više ne podržava Beru, kako ga zovu. No, prvo treba pobijediti na unutarstranačkim izborima, u što Milanovićev klan duboko vjeruje.

Ipak, i na Iblerovu trgu očekuju da će Komadinini ljudi imati nešto više predstavnika iz dvije najveće SDP-ove organizacije: 30-ak iz Zagreba i do 50 u Primorsko-goranskoj županiji.

Velika prednost

Samo što su milanovićevci ostvarili jako veliku - oni tvrde neostižnu - prednost u drugim gradovima i regijama, i to je temelj spomenute teze da već sada imaju 860 delegata, dakle više nego dvostruko u odnosu na suprotnu stranu.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 100 delegata je za Milanovića, a 5-orica uz Komadinu. U Varaždinskoj odnos je 60-20, Virovitičkoj 45-7, Požeško-slavonskoj 26-3, Sisku 17-1, a ekipa bivšeg premijera ima puno veći utjecaj i u Šibeniku, Istri pa i nekim manjim primorskim sredinama.

Za nekoliko dana predizbori će završiti i bit će jasnije tko je stekao veliku prednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:17