ANKETA IPSOS PULSA

IZBORI ZA ISTARSKOG ŽUPANA: SDP-ova koalicija i IDS izjednačeni na izborima

Jutarnji list je u prva dva izdanja od nedjelje objavio netočne podatke iz ankete Ipsos Pulsa.

Ispričavamo se Ipsos Pulsu i kandidatima

Prema anketi koju je u Istri proveo Ipsos Puls na uzorku od 1600 ispitanika, i to prije smjenjivanja ministra turizma Veljka Ostojića, i prije emisije “Nedjeljom u dva”, posvećene kreditima Ivana Jakovčića, donedavni čelnik IDS-a, a sadašnji SDP-ov koalicijski partner Damir Kajin dobiva 37,3 posto glasova u utrci za istarskog župana.

IDS-ov kandidat Valter Flego u Pulsovu je istraživanju osvojio 32,6 posto glasova.

Prije skandala

Na prvi pogled, radi se o značajnoj Kajinovoj prednosti, no ovdje valja podsjetiti da je prema nekim ranijim istraživanjima IDS-ov pobunjenik vodio s čak dvadesetak posto glasova razlike.

U vodstvu SDP-a vjerojatno su zadovoljni i rejtingom njihove koalicije (SDP, Kajin, HSU, HSLS) u natjecanju za Županijsku skupštinu: SDP-ova bi koalicija osvojila 31, a IDS 30 posto glasova. Ladonja, koja je tradicionalno neprijateljski raspoložena prema IDS-u, dobiva deset posto, Laburisti devet, a HDZ sedam posto. Čini se, dakle, da će Laburisti, čiji rejting stalno raste, bitno utjecati na formiranje vlasti u Istri kad je riječ o Županijskoj skupštini.

SDP, međutim, izrazito loše stoji u Puli, gdje u borbi za mjesto gradonačelnika uvjerljivo vodi IDS-ov kandidat Boris Miletić sa 38 posto glasova. Miletića slijedi odvjetnica Loredana Štok sa 19,2 posto, dok je SDP-ov kandidat Peđa Grbin tek treći sa 14 posto.

Budući da je ovo istraživanje provedeno prije najnovijih istarskih skandala, vrlo je vjerojatno da bi rezultati danas bili drukčiji.

Kada smo pretprošle subote, u vrijeme smjenjivanja Veljka Ostojića, razgovarali s jednim visokim dužnosnikom SDP-a, pitali smo ga ne boji li se mogućnosti da se velik dio istarskog biračkog tijela sada mobilizira oko IDS-a kao stranke koja je izgradila sadašnju Istru, a koju, je, eto, Zagreb odlučio žestoko napasti. Rečeno nam je, međutim, kako su županijski izbori održani 2005. i 2009. godine pokazali da IDS ne može osvojiti bitno više od 40 posto glasova, i to u vrijeme kada nije bio opterećen sadašnjim problemima, te kako nije vjerojatno da će se cijela Istra okupiti oko stranke koja se sve češće povezuje s korupcijom.

SDP ojačao u Istri

U svakom slučaju, činjenica je da je u samo nekoliko mjeseci došlo do značajnog pregrupiranja političkih snaga u Istri, koje će se, naravno, manfestirati i na drukčiju raspodjelu gospodarskog utjecaja u Istri.

Socijaldemokratska partija je, zahvaljujući i koaliciji s Damirom Kajinom (Kajinovom se bliskom suradniku, bivšem ministru turizma Ivanu Heraku, navodno nudi mjesto direktora Brijuni Rivijere, koje ovih dana ostaje ispražnjeno), prvi put postala ozbiljniji politički čimbenik u Istri poslije više od dvadeset godina.

Malo za povrat ugleda

S druge strane, IDS jest ozbiljno oslabljen aktualnim aferama: veliko je pitanje što IDS može učiniti da bi u sljedeća dva mjeseca vratio ugled među biračima. Nismo sigurni hoće li Jakovčićeva uobičajena izborna strategija (zahtjevi za istarskom autonomijom, optužbe protiv zagrebačkih vlasti da žele “pokoriti” Istru, plus inzistiranje na obustavi projekta Plomin 3) i ove godine uspješno funkcionirati ili se već definitivno istrošila.

Poslije dvadesetak godina stabilne vlastiu Istri bi se mogle dogoditi važne političke promjene. Ovogodišnji izbori u Istri, najbogatijoj hrvatskoj regiji, sigurno spadaju među uzbudljivije i politički značajnije od većine lokalnih izbora, koji će se održati 19. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44