BIRA SE NOVI PREDSJEDNIK

Izborna Glavna skupština Matice hrvatske održava se u Rijeci, kandidat za novog predsjednika je Stipe Botica

 Tomislav Krišto / CROPIX

Izborna Glavna skupština Matice hrvatske održava se u subotu u Rijeci, na njoj će se birati novi predsjednik te članovi upravnih tijela, a kandidat za predsjednika je ugledni kroatist Stipe Botica.

Predsjednik riječkog ogranka Matice Goran Crnković istaknuo je kako Rijeka zaslužuje domaćinstvo izborne skupštine, s obzirom da je drugi grad po gospodarskim rezultatima, a treći po broju stanovnika u Hrvatskoj, ali da je još važnija njena baština koja čini važan dio ukupne baštine Hrvatske.

Podsjetio je da je Rijeka bila jedno od važnijih središta glagoljaštva, da je tu tiskao knjige Šimun Kožičić Benja, djelovalo više katoličkih redova koji su širili kulturu i školstvo, da Rijeku odlikuje bremenita povijest.

Dobije li Rijeka titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, naglasio je, prilika je za snažnu promidžbu baštine i kulture ovog kraja.

Predsjednik Matice hrvatske u proteklom mandatu Stjepan Damjanović kazao je kako je preuzimanjem te dužnosti želio intenzivirati njeno djelovanje, ne obazirući se na one koji su tvrdili da je Maticu hrvatsku "pregazilo vrijeme".

"Vidio sam prostor za djelovanje, jer ima knjižnica kojima manjkaju knjige i kazališta, kojima manjkaju predstave", rekao je. U Matici su se zauzeli, dodao je, da se žrtve i napori u Domovinskom ratu vrednuju kako zaslužuju, da se suprotstave "onima koji su alergični na hrvatsko ime, ali i Hrvatima po zanimanju koji svoje koristoljublje definiraju kao domoljublje".

Podsjetio je i na borbu Matice da zadrži svoje sjedište u palači na Strossmayerovom trgu u Zagrebu, istaknuvši da je palača sudskom odlukom oduzeta Matici, ali joj je nakon pravosudnog postupka vraćena. Na kritike da Matica hrvatska nije dovoljno reagirala na društvena i politička zbivanja odgovorio je kako takvi matičini postupci ne smiju biti prečesti, već moraju biti dobro utemeljeni.

"Priča o šutnji hrvatskih institucija postala je mantra. Ne može se očekivati da će Matica hrvatska slati tjedna izvješća o društvenim događanjima, i to takva kakva su po volji onima koji ih dobijaju", rekao je i dodao kako su potrebna i znanja da bi se ozbiljno reagiralo. "Volio bih da smo više znali o aferi Agrokor, da su članovi Matice koji su više upućeni u gospodarstvo iznijeli svoje mišljenje", kazao je.

Izbor novog predsjednika i članova upravnih tijela na dnevnom redu Skupštine je u popodnevnim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:01