POZADINA NAPADA

Izborni debakl, želi spasiti Brkića, dodvoriti se Crkvi ili izvući korist od Vlade?

 
Blaženka Divjak (lijevo) i Milan Bandić (desno)
 Sandra Šimunović / CROPIX

Ovisno o stajalištu Kluba, sukladno Poslovniku Sabora, prikupljat ćemo potpise za ostavku ministrice - poručio je jučer iz Sabora Kažimir Varda, član Stranke rada i solidarnosti, i time jasno dao do znanja kako je napad Milana Bandića na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak poprilično ublažen.

Jer samo dan ranije Bandić je najavljivao kako će njegov Klub krenuti u žestok napad na ministricu koja “ništa ne razumje” dok je, razumljivo, od premijera Plenkovića zatražio da učini “državnički potez” i da ne tolerira ministricu “koja krši zakon”.

Premijer je, pak, odgovorio kako je “ta tema, u svojoj supstanci, apsolvirana”.

U razgovoru s brojnim članovima Bandićeve stranke i njegova Kluba te s brojnim članovima HDZ-a koji su bliski kako Plenkoviću tako i njegovoj oporbi unutar stranke, nametnulo se osam teorija koje pokušavaju objasniti zbog čega je zapravo Bandić ušao u ovu akciju smjene Divjak i koji je krajnji domet te njegove akcije.

Teorija 1.

Bandić je u napad krenuo zbog izbornog debakla

“I kada si najslabiji, zbog neprijatelja i opasnosti koje vrebaju moraš pokazati da si jak. To je Bandićev modus operandi koji već godinama slušamo.”

Tako nam je ukratko objasnio jedan Bandićev suradnik situaciju oko napada na ministricu Divjak. Bandić je na europskim izborima sa svojom listom “sposobni, a ne podobni” doživio debakl, osvojio je jedva dva posto. Tu listu je sam birao, a kada je postalo jasno da je u Zagrebu, u kojem vlada punih šest mandata, potučen do nogu, morao je proizvesti mini krizu kako bi stavio sebe u prvi plan. Besplatni udžbenici u Hrvatskoj njegov su najprepoznatljiviji projekt te mu se ministrica Divjak idealno našla na putu da napadne nju te prozove i samog premijera Plenkovića.

Teorija 2.

Bandić je napao Divjak zbog - Milorada Batinića

“HNS-ov Milorad Batinić zaziva neku podršku Milanoviću kojega, pak, Bandić ne podnosi. Zatim već sada nudi suradnju strankama Pametno, GLAS, IDS, Reformisti i HSLS. Znači, već sada Plenkoviću poručuje kako bi rado s onima koji najviše kritiziraju Bandića i ovu Vladu. I tu je krenuo napad.”

Ta je teorija kolala jučer među zastupnicima Bandićeva saborskog kluba, no dojam je da Bandić ne bi zbog “nekog” Batinića tako energično napao Plenkovićevu ministricu i zatražio od šefa HDZ-a da je smijeni.

Uz ovu teoriju išla je i ona da su se Plenković i Bandić dogovorili za ovu akciju iz koje bi kao Plenković izvukao pobjedu, u vrijeme unutarstranačkih sukoba, i smirio manje partnere.

Teorija 3.

Bandić je krenuo u napad kako bi nešto dobio od Plenkovića

Milan Bandić treba Plenkovića i nije mu u cilju rušenje ove Vlade. No, budući da se predstavlja kao čovjek koji kontrolira 11 zastupnika i koji ima još žetončića u džepu, odlučio je napasti kada to Plenkoviću najmanje odgovara.

“Bandić će se povući iz ove akcije, ali će pokazati premijeru da previše ne oteže u nekim budućim gradskim projektima kakav je, primjerice, projekt zagrebačkog Manhattana na području Velesajma i Hipodroma. Kako premijer, tako i HDZ-ovi zastupnici u Gradskoj skupštini s kojima imamo većinu”, kažu naši izvori.

Teorija 4.

Bandić traži smjenu ministrice Divjak zbog cijene tableta

Napao ju je i zbog nabave tableta po cijeni od 1000 kuna po komadu, dok se u slobodnoj prodaji mogu nabaviti za upola manju cijenu, te je pozvao DORH i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima.

“Sjetite se afere Agram i zbog čega su neki ljudi, koji su suradnici zagrebačkog gradonačelnika, bili u pritvoru. Mnogi traže pravi razlog napada kako ljudi ne bi vidjeli onaj pravi. A to je novac koji je bačen u vjetar odlukom ministrice. To je četiri milijuna kuna”, kažu Bandićevi suradnici.

Teorija 5.

Bandić se želi dodvoriti Crkvi

Bandić ima vrlo dobru suradnju s vrhom Katoličke crkve i upravo priprema nekoliko izmjena GUP-a kojima bi se omogućila gradnja crkvi u metropoli. Upravo zbog tih odnosa odmah je skočio na udžbenike za vjeronauk.

“Bandić želi podršku Crkve jer zna da bez toga nema dobrog rezultata u metropoli i šire. On je u očima crkvenjaka odlično reagirao”, kažu Bandićevi suradnici.

Teorija 6.

Bandić je napao Divjak kako bi pomogao Milijanu Brkiću

Činjenica je da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napao ministricu obrazovanja Blaženku Divjak u jeku sukoba u HDZ-u, a posebno onog između šefa HDZ-a Andreja Plenkovića i njegova zamjenika Milijana Brkića s kojim zagrebački gradonačelnik godinama surađuje.

“Bandić je naslutio da bi moglo doći do promjena u zagrebačkom HDZ-u, čiji je Brkić još uvijek važan dio, s obzirom na to da se spominje i mogućnost raspuštanja zagrebačkog ogranka. Njemu to nikako ne odgovara, on želi zadržati status quo i postojeću političku arhitekturu jer jedino tako može ostvarivati svoje interese. Kada bi tu došlo do promjena, situacija bi se i za Bandića stubokom promijenila”, smatra jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

No, dio HDZ-ovaca ne dijeli taj stav.

“Ne vjerujem da je to vezano za Brkića. Za koga se Bandić ikada žrtvovao”, kaže jedan član vladajuće stranke.

Teorija 7.

Bandić traži ostavku Divjak kako bi profitirao u mogućoj rekonstrukciji Vlade

Neki u HDZ-u smatraju kako je Bandić namirisao sukob u HDZ-u, osjetio da je Plenković u ovom trenutku slab pa sada tu situaciju pokušava iskoristiti za sebe.

“Bandić je pragmatik, iako je više puta govorio da ga ne zanimaju ministarstva, ja ne bih isključio mogućnost da Bandić u nekoj mini-rekonstrukciji želi uzeti resor obrazovanja. Ministrica Divjak već mu je dulje na piku. Možda se nada da bi sada mogao iskoristiti Plenkovićevu slabost, ucjenjujući ga svojim glasovima u Saboru”, kaže jedan naš sugovornik. Ističe i kako je Bandić do jučer govorio kako ga veseli suradnja Vlade i Zagreba, a sad udara po Ministarstvu i Plenkoviću.

Oni koji bolje poznaju Bandića, u njegovu zahtjevu za smjenom Divjak vide prije svega, kako kažu, PR.

“To su njegovi klasični ispadi, nije mu prvi put. Očito je da hoće malo zatresti situaciju, pogotovo nakon što je loše prošao na izborima.

Ono što je Bandiću najvažnije i čega se najviše plaši jest to da ne završi u Remetincu”, rekao je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26