PRESLAGIVANJE

IZBORNI GUBITNICI SE PREGRUPIRAJU: HSS i HSU vratili bi se SDP-u, HNS liberalima, a Đapić - Ruži Tomašić

 
Silvani Hrelja, Krešo Beljak, Anto Đapić
 CROPIX

Posljedice nedavnih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu na političku scenu u Hrvatskoj još se osjećaju, od potresa koji je podbačaj izazvao u HDZ-u, raspada stranaka poput Starta koje su tek startale pa do zbijanja redova u SDP-u koji, ohrabren dobrim rezultatom, kreće u utrku za Pantovčak.

S druge strane, kao i kod svakih izbora, tako se i kod ovih dogodilo da se neki gubitnici pokušavaju odmah pregrupirati i zazivaju nemoguće kombinacije, a u pobjedničke tabore sada bi svi što prije pretrčali.

Jedna od najvećih pobjednica ovih izbora zasigurno je Ruža Tomašić, koja je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova i za Hrvatske suvereniste, koji okupljaju većinu stranaka desnice, osim Neovisnih za Hrvatsku, osvojila više od osam posto glasova i jedan mandat u Europskom parlamentu. Zato nije neobično da se sada Ruži Tomašić i njenoj pobjedničkoj opciji pokušavaju približiti i dojučerašnji ljuti politički neprijatelji. Tako je nekadašnji vođa desnice Anto Đapić, koji je o Ruži Tomašić još 2011. govorio sve najgore i s njom se povlačio po sudovima zbog kleveta, sada prvi stao u red čestitara.

Jedina prava

Od žene koja je po njemu uništila pravaštvo do autentične pravašice, kako je govorio Đapić, prošlo je jako malo godina.

“Želim autentičnoj pravašici i dugogodišnjoj kolegici iz mnogih političkih bitaka za ostvarivanje hrvatskog državnog prava Ruži Tomašić čestitati na briljantnom rezultatu na izborima za Europski parlament i iskazati svoj respekt. Godinama zbog različitih okolnosti nismo bliski, ali njezin rezultat, kao i načelni stavovi oko kojih se nikada nismo razišli, niti možemo, apsolutno su pohvalni i u tom je kontekstu svaki nesporazum nebitan”, napisao je Đapić na svojem Facebook profilu. A sve donedavno govorio je o njoj kao o ženi koja je 2007. nakon gubitka izbora “pokazala da je sve, samo ne pravaš” i da je izdala pravaštvo. Sada pak poziva Tomašić da ujedini desnicu.

Mole razgovor

O ujedinjenju, ali liberala, govori i HNS, koji je osvojio tek 2,6 posto glasova na izborima. Doduše, njihov predsjednik Ivan Vrdoljak pričao je o ujedinjenju svih građansko-liberalnih opcija - u koje bi spadali čak i GLAS i Reformisti, stranke nastale nakon raskola s HNS-om - i prije izbora, no taj je poziv podebljan nakon izbornog neuspjeha. Osim toga, njihov predsjednik Kluba zastupnika Milorad Batinić u srijedu je izjavio kako bi bilo dobro da HNS na predsjedničkim izborima kandidira Zorana Milanovića. Istog onog Milanovića s kojim su potpisali predizborni sporazum da neće ni u kojem slučaju koalirati s HDZ-om pa su, nakon što je Plenković iz Vlade izbacio Most, brže-bolje pretrčali u koaliciju s HDZ-om. I predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije htio ništa prepustiti slučaju. On je na EU izbore odlučio ići u okviru Amsterdamske koalicije, dok je SDP izašao samostalno i osvojio jednak broj mandata kao i HDZ. Beljak je s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem još 2017. potpisao strateški sporazum koji mu garantira čak šest ulaznih mjesta na listi za iduće parlamentarne izbore. No, budući da je sve to vrijeme SDP proživljavao krizu vodstva, Beljak je odlučio na izbore za EU ići s GLAS-om, IDS-om, HSU-om, a o Anki Mrak-Taritaš govorio kao o jedinoj liderici oporbe. Nakon što su u izbornoj noći stigli rezultati prema kojima je ta koalicija dobila mandat zahvaljujući moćnoj mašineriji IDS-a u Istri, dok su i GLAS i HSS značajno podbacili, Beljak je odmah poslao poruku da i dalje računa na SDP. Ni Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a koji također ima sporazum sa SDP-om, nije dugo čekao da se ponudi SDP-u. Iako je još prošle godine izjavljivao da je Amsterdamska jedina oporba HDZ-u, u subotu je najavio i mogući izlazak iz koalicije i nove pregovore s Bernardićem. - U politici nema ničeg uklesanog u kamen - poručio je Hrelja biračima.

Što su govorili prije, a što govore sada

Prije osam godina Anto Đapić govorio je o Ruži Tomašić kao o osobi koja je “sve, samo ne pravašica”, a sada je “jedina autentična pravašica”.

HNS je nakon izbacivanja Mosta iz Vlade prekršio predizborni sporazum sa SDP-om i prešao HDZ-u, a sada nude da Zoran Milanović, bivši predsjednik SDP-a, bude njihov predsjednički kandidat i nude ujedinjenje s liberalnim strankama

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, krajem prošle godine govorio je da je Anka Mrak-Taritaš jedina liderica oporbe, a nakon EU izbora odmah se javio Bernardiću

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, lani je govorio kako je “Amsterdamska trenutno jedina oporba HDZ-u”., a sada “naravno” želi razgovor s Bernardićem’’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:03