'JA SAM ŽRTVA'

'IZBRISAT ĆEMO SLIKU CRKNUTOG ŠTAKORA IZ PIZZERIJE ZA 120 TISUĆA EURA' Splićanin osuđen za pokušaj iznude, on tvrdi da se samo borio protiv nepravde

 
 Facebook

'Nakon devet godina suđenja i nakon mojih silnih prosvjeda ispred zgrade suda, nepravomoćno sam osuđen na Općinskom sudu u Rijeci na godinu dana bezuvjetnog zatvora, i to, odgovorno tvrdim, bez iti jednog jedinog dokaza i bez da sam imao pravo iznijeti svoju obranu na sudu.

Jedino na čemu je sutkinja temeljila svoju presudu jest iskaz koji je iznuđen u riječkoj policiji. Znam, sve će ovo ljudima izgledati kao priča tamo nekog kriminalca koji, ka i svi, tvrdi da je nevin, ali ja sam doista nevin i nisam sudjelovao u toj iznudi. To ću i dokazati', počeo je svoju priču 39-godišnji Toni Bakota, vlasnik turističke agencije iz Splita, koji je u prosincu 2008. godine bio uhićen i prebačen u Rijeku kao član četveročlane skupine koja je pokušala iznuditi oko 120 tisuća eura od Žarka Kustića, vlasnika pizzerije "Kokolo", piše Slobodna Dalmacija.

Uz Bakotu, optuženi za pokušaj iznude bili su i njegova bivša djevojka Edina Kapetanović, s kojom, kaže Bakota, u inkriminirano vrijeme više nije bio u ljubavnom već prijateljskom odnosu, zatim njezin brat Edin Kapetanović te Petar Lupić.

A optužnica na temelju koje su brat i sestra te Bakota bezuvjetno osuđeni na godinu dana, a Lupić na uvjetnu kaznu, činjenično je vrlo jednostavna.

Dakle, Edina je kao bivša zaposlenica došla u sukob s vlasnikom "Kokola" te se povezala s Bakotom koji je otvorio internetsku stranicu naziva "Kokolo kaos", na kojoj su potom, a nakon što ih je Edina dostavila, objavljivane fotografije Kustićeva ugostiteljskog objekta, prljavih unutrašnjih prostora kuhinje i skladišta, neadekvatnog skladištenja namirnica te uginulog glodavca. Nakon toga je Lupić zvao vlasnika "Kokola" i kazao mu da preda 120 tisuća eura za otkup stranice inače će sve biti proslijeđeno medijima te da nema mjesta cjenkanju. Za to je vrijeme brat Kapetanović pokušavao otvoriti off shore fačun na koji bi novac bio uplaćen. No, cijelu je akciju zaustavila policija.

'S Edinom Kapetanović sam u to vrijeme bio u prijateljskim odnosima i ona je radila u toj riječkoj pizzeriji. Vlasnik je "mobingirao" radnike s nezakonitim privatnim "prekršajnim zakonikom", poput odbijanja od plaće za javljanje na mobitel i slično te s užasnim higijenskim uvjetima. Kako je ona navodno o tome bila obavijestila inspekcije koje nisu reagirale, zamolila me je da izradim web-stranicu gdje će to biti objavljeno kao primjer nedopustivog zlostavljanja radnika i nehigijenskih uvjeta. To sam i napravio i strogo sam pazio da ne bude objavljeno ništa nezakonito. Nisam uopće imao pojma ni o kakvom iznuđivanju. Nikad nisam imao nikakav kontakt s njezinim bratom, tim četvrtim što je zvao, kao ni s vlasnikom te pizzerije, niti sam ikad bio tamo jer sam to cijelo vrijeme bio u Splitu', govori Bakota.

Tvrdi i da je sam bio Edinina žrtva koja mu je to prezentirala kao "zviždačku" web-stranicu, te ga je u isto vrijeme prevarila i za pozamašan novčani iznos lažno mu prezentirajući da je ozbiljno bolesna i da joj novac treba za liječenje, zbog čega je za prijevaru i pravomoćno osuđena na Općinskom sudu u Splitu.

Kaže da je nakon uhićenja u Splitu i dovođenja u Rijeku bespogovorno potpisao izjavu na policiji jer je već prije imao neugodna iskustva sa splitskom policijom u jednom drugom slučaju kada je pretučen pa je, veli, razmišljao da je "bolje sada ostati neozlijeđen pa potpisati bilo što i poslije se braniti". Kaže i da je ispitivan bez odvjetnika, koji je stigao tek na kraju, te da nije bilo naloga za uhićenje.

'Od mora nezakonitosti koje su se događale od početka do kraja postupka, naglasio bih da mi se šest godina onemogućavao uvid u spis, da se odluka na prigovor na optužnicu čekala 14 mjeseci, da bi zatim prigovor bio odbijen bez ijedne riječi objašnjenja u odnosu na argumente koje sam naveo.

Nadalje, optužba u ovih devet godina nijednom riječju nije obrazložila iznesene dokaze, primjerice što mene konkretno tereti u telefonskim razgovorima i slično, iako im je to zakonska obaveza i ja sam ih to izričito pitao. Na kraju mi se onemogućilo da iznesem obranu iako sam ja jedini od svih optuženih to htio napraviti i odgovoriti na sva pitanja. Da spomenem i da sam pet i pol godina redovito dolazio iz Splita u Rijeku na ročišta koja se ne bi održala (prvo ročište je održano tek 29. svibnja 2014.).

E da, ovih devet godina sam poslao pismene dopise i dokaze o nezakonitostima apsolutno svima u pravosudnom sustavu i nitko ih nije spriječio, iako su one nedopustive i nezamislive u ijednoj civiliziranoj državi. Nakon osam godina, kad sam vidio da se iživljavanju u ovom slučaju ne nazire kraj, počeo sam protestirati ispred suda s transparentom pred svako ročište i to je najvjerojatniji razlog zašto se tada slučaj "naglo" pokrenuo. Naravno da ću se žaliti višem sudu', rekao je Bakota za Slobodnu Dalmaciju, te napominje da je Lupić na sudu kazao da 'nije ni znao da postoji Toni iz Splita, iako su se po optužnici svi skupa udružili'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:10