NEMA BESPLATNO

IZDALI RAČUN DA NE BI KRŠILI ODVJETNIČU ETIKU Odvjetničke usluge u "slučaju Crnoja" naplaćene zbog reakcije HOK-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.02.2016. u 17:56

EPH

Odvjetnice Jadranka Sloković i Jasna Novak u utorak su pojasnine da su pravno mišljenje u slučaja bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, na kojemu su radile zajedno s odvjetnikom Čedom Prodanovićem, ipak naplatile zbog reakcije Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koja je upozorila na kršenje odvjetničke etike.

Odvjetnice su u priopćenju poslanom Hini navele da su 28. siječnja 2016. "pravnu konzultaciju u odnosu na eventualno postojanje kaznene odgovornosti ondašnjeg ministra Crnoje prilikom dodjele kredita i zemljišta za rješavanje njegovog stambenog pitanja u statusu branitelja", zajedno s kolegom Prodanovićem, obavile na poziv hrvatske Vlade.

"S obzirom da se radilo o jednokratnom pravnom savjetovanju smatrale smo da nije potrebno naplatiti odvjetnički honorar te smo takav svoj stav iznijele Vladi. Smatrale smo da takvo naše postupanje ne predstavlja kršenje odvjetničke etike.

Prvenstveno zbog reakcije Hrvatske odvjetničke komore o novonastalim okolnostima obavijestile smo Vladu, koja je u cijelosti prihvatila naše obrazloženje te smo tada za obavljene odvjetničke usluge ispostavile račun", istaknule su odvjetnice, dodajući da su honorar za taj posao odlučile donirati u humanitarne svrhe.

Da je Vlada ipak platila odvjetničke usluge u "slučaju Crnoja" javnost je doznala u ponedjeljak iz odgovora SDP-ovu saborskom zastupniku Peđi Grbinu.

Tražeći Vladino očitovanje Grbin se pozvao na Zakon o pravu na pristup informacijama, a Vlada mu je odgovorila u zakonskom roku. No, Grbin kaže kako odgovorom nije zadovoljan te kako će tražiti dodatna objašnjenja.

"Glavni zaključak odgovora Vlade je da su u postupku oko smjene Crnoje i angažmana odvjetnika Karamarko i Vlada iznijeli niz neistina, da ne kažem da su lagali. Naime, tu večer kada je ministar podnosio ostavku, prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko mahao je papirom za koji je tvrdio da iz njega proizlazi da Crnojina odgovornost ne postoji. Ispalo je da je taj papir navodno mišljenje koje su dali odvjetnici, konzultirani oko slučaja Crnoja", kazao je Grbin Hini.

Upozorio je da u odgovoru Vlade, međutim, stoji kako odvjetnici nisu dali pisano, nego isključivo usmeno mišljenje.

Crnoja je krajem siječnja, nakon nešto više od tjedan dana, odstupio s dužnosti ministra branitelja, pod pritiskom medijskih informacija o malverzacijama vezanim uz dodjelu zemljišta za izgradnju obiteljske kuće u Samoboru i kreditom koji mu je u tu svrhu dalo Ministarstvo branitelja.

U postupku odlučivanja o Crnojinoj sudbini, u Vladu je pozvano troje pravnih stručnjaka, a iz Vlade su tada tvrdili da su odvjetnici na slučaju radili bez naknade, na što je reagirala Hrvatska odvjetnička komora, upozorivši da bi u tom slučaju odvjetnici morali disciplinski odgovarati, jer besplatnu pravnu pomoć mogu pružati isključivo uz odobrenje Komore što trojac nije zatražio.

Izdvajamo