ZIMSKI UVJETI

IZDANO CRVENO UPOZORENJE ZBOG IZUZETNO OPASNOG VREMENA Snijega ima posvuda, podno Velebita pahulje nosi bura, evo kada će se razvedriti

 
 CROPIX

Snijeg pada mjestimice u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskome kotaru, dijelu središnje Hrvatske, a kolnici su mokri ili vlažni i skliski.

U unutrašnjosti je pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim i istočnim predjelima, a na Jadranu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, mjestimice može biti malo kiše, podno Velebita i pahulja snijega nošenih burom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za četvrtak.

U gorskim krajevima mjestimice ima i više od pola metra snijega, a jaka bura bi danas trebala zapuhati i na samom jugu Hrvatske.

Crveni meteoalarm zbog opasnog vremena

Najviše snijega bit će u istočnoj Slavoniji i Baranji uz stvaranje značajnijeg snježnog pokrivača, javlja Državni hidrometeorološki zavod, koji je objavio u crveno upozorenje za Velebitski kanal te za područje Kvarnera zbog vrlo jake, mjestimice i olujne bura. Najjači udari vjetra bit će 35-75 čvorova u Velebitskom kanalu, a između 35 i 65 čvorova na Kvarneru i Kvarneriću.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Meteorolozi savjetuju javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti.

Za sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju, kao i za Istru i područje Rijeke objavljeno je narančasto upozorenje, također zbog jake i olujne bure, podno Velebita s orkanskim udarima. Srednja brzina vjetra bit će veća od 65 km/h, a najjači udari vjetra 75-165 km/h.

Mogući su poremećaji, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom, javlja DHMZ.

Žuti meteoalarm je na snazi za istok zemlje zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ilileda na cestama i pločnicima, dok upozorenja nema za sjeverni i središnji dio zemlje. Žuti je meteoalarm na snazi i za gospićku, splitsku, dubrovačku i kninsku regiju zbog jakog vjetra i krhotina koje lete nošene jakim vjetrom.

DHMZ
Meteoalarm za 24. siječnja 2019.

Crveni meteoalarm ostaje na snazi i za sutra za područje Velebitskog kanala te Kvarnera i Kvarnerića.

DHMZ
Meteoalarm za 25. siječnja 2019.

Danas će vjetar biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura s olujnim, osobito prema kraju dana podno Velebita i orkanskim udarima. Na jugu do sredine dana još istočnjak i jugo, većinom na otvorenom moru.

Najviša dnevna temperatura zraka između -3 i 2, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 3 do 8, a drugdje na moru od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend razvedravanje i zahlađenje

Na istoku zemlje će se stvoriti novi snježni pokrivač, a hladno i oblačno uz mogućnost snijega bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Novog će snijega danas biti i u Gorskom kotaru i Lici. Na sjevernom će Jadranu biti djelomice sunčano i vjetrovito, a jaka i olujna bura očekuje se poslijepodne i navečer. Bure će biti i u Dalmaciji, a podno Velebita će ona biti i s orkanskim udarima. Prema večeri bi trebala zapuhati i na jugu. Bura će se nastaviti i sutra, a trebala bi oslabjeti u subotu. U nedjelju će se naoblačiti i na Jadranu, a zapuhat će umjereno i jako jugo. Stabilnije i sunčanije bi na obali trebalo biti početkom idućeg tjedna, javlja HRT.

Slično se vrijeme očekuje i sutra, a onda slijedi smirivanje, no uz izrazito hladna jutra, javlja meteorolog HRT-a Dragoslav Dragojlović.

Snijega će sutra biti uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj, a djelomično razvedravanje uslijedit će u subotu, kada će jutro biti vrlo hladno. Ponovno će se naoblačiti sa zapada u nedjelju, a ponegdje će biti kiše i snijega, koji će se nastaviti i početkom novoga tjedna.

HAK: snijeg mjestimice u Slavoniji, Baranji, Lici, Gorskome kotaru, kolnici vlažni i skliski

HAK javlja da su zimski uvjeti na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice DC3 i državnu cestu DC23 Žuta Lokva-Senj.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost na cestama u Gorskom kotaru.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto vozi se starom cestom kroz Gorski kotar DC3 Kikovica-Delnice. Pprema Dalmaciji mogu voziti državnom cestom DC1 Karlovac-Knin-Split ili autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog, i obrnuto.

Za sve skupine vozila otvorena je državna cesta DC1 Karlovac-Gračac-Knin-Split.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog-DC50 i DC27); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene DC8.

Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica LC58107 zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o dužim čekanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:39