RANO JUTROS

'IZIGRALI SU NAS!' Obitelj blokirala cestu u Splitu i lancima vezala vrata škole, traže da im se nakon 21 godinu natezanja isplati oduzeto zemljište

 
 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

U utorak u 6,30 sati članovi porodice Treursić blokirali su nedavno otvorenu prometnicu koja prolazi pokraj Osnovne škole Žnjan Pazdigrad, piše Slobodna Dalmacija.

Ograde su postavili na križanju s Putom Duilova, a s druge strane nedaleko trgovačkog centra Plodine. Simbolično su stavili lanac na jedan od ulaza u obrazovnu ustanovu, a domar ga je odmah prerezao i pozvao policiju.

Frane Treursić kaže da je njegovom pradjedu 1964. godine, za potrebe Parkova i nasada, na rok od 15 godina oduzeto 4922 kvadrata građevinskog zemljišta. Bitno je da kada su 1997. godine podnijeli prijedlog za povrat, to zemljište nije bilo privedeno svrsi. Naglašavaju da se za svoju imovinu bore 21 godinu.

Prije nekoliko godina tamo je krenula gradnja škole, a gradska uprava je Parkove i nasade isplatila i dala im zamjensko zemljište. Treursić pokazuje dokumente koji dokazuju da ta imovina nikada nije ušla u temeljni kapital te komunalne tvrtke.

- Školu i prometnicu su izgradili na mome, a u javnosti tvrde da su imovinski-pravni odnosi riješeni. Grad nam treba platiti 330 eura po kvadratu, koliko je platio i vlasnicima susjednih parcela. Bili smo na barem 10 sastanaka u Banovini, a onda su nas izigrali – kaže Treursić.

Njegov odvjetnik Tomislav Krka veli da je gradske oce još u petak obavijestio o blokadi prometnice. Ipak, nitko iz lokalne uprave radi toga nije došao ispred škole.

čitatelj/Slobodna Dalmacija

- S Gradom smo više puta dogovorili da isplate onoliko koliko su platili susjedima. Napravio sam prijedlog ugovora. Zatim su tražili da u taj dokument ubacimo Parkove i nasade. Nakon toga smo svi zajedno tri puta sjeli za stol i dogovorili da isplatu mogu izvršiti na rate. Na kraju ništa nisu ispoštovali i Treursićma je pukao film. Vrijeme je da se vlasnik, koji 21 godinu vodi postupak, napokon obešteti. Umjesto toga Grad i Parkovi i nasadi prebacuju odgovornost jedni na druge – kazuje odvjetnik Krka i zaključuje da su u Banovini namjerno odugovlačili da bi mogli izgraditi ono što su htjeli, a kada su to učinili, sada više ne žele platiti.

Dodaje da su se Treursići prije 15 dana odrekli preko 200 kvadrata bez naknade.

U 7,45 sati na mjesto prosvjeda su stigla dva policajca. Pola sata kasnije Treursići su odblokirali cestu, ali i najavili nove blokade dok se njihov problem ne riješi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:20