UJEDINJENI U TRAGEDIJI

GRAĐANI SE MASOVNO SVOJIM PLOVILIMA UKLJUČILI U TRAGANJE ZA NESTALIM DAVOROM Proširen prostor na kojem se traga za unesrećenim radnikom hidrocentrale

 
Davor Pozniak (u krugu)
 CROPIX

Dubrovčani su se ujedinili u tragediji koja je snašla radnike hidroelektrane u mjestu Plat. Nada, koje je iz sata u sat sve manje, još je dovoljno jaka da se sve raspoložive službe, pa i građani, uključe u potragu za jedinim čovjekom čije se sudbina nakon havarije u HE Dubrovnik još ne zna - Davorom Pozniakom (33).

Posljednje što se zna jest da se s dvojicom kolega i prijatelja u četvrtak oko 9.30 sati pokušao iz plamteće HE Dubrovnik spasiti skokom kroz 550-metarsku kanalnu cijev koja vodi u more. Jedan od njih, Mate Maškarić (35) pronađen je mrtav usred tog kanala isti dan oko 14 sati, a tijelo drugog, Ivice Zvrka (47), u večernjim satima na obali Cavtata.

Šest njihovih kolega uspjelo se probiti van kroz gornji izlaz te su s respiratornim problemima završili u bolnici iz koje stižu dobre vijesti. Petorica su otpuštena kući tijekom subote, a šesti će kući vjerojatno u nedjelju. Očevid na mjestu događaja policija je završila, a istragom, koja je sve vrijeme u tijeku, utvrdit će se uzroci strašnog požara.

Bura otežavala potragu

U potrazi za Davorom Pozniakom interventne službe angažirale su sve što su imale na raspolaganju. Iako se akcija traganja od početka nije prekinula, treći dan bila je najintenzivnija, usprkos vrlo jakom vjetru i nemirnom moru. Zbog toga, rekao je načelnik policije Ivan Pavličević, policijska plovila nisu mogla izaći na širi akvatorij, nego samo veći brod Obalne straže Omiš koji se uključio u akciju. MUP-ov helikopter poletio je u 9 sati, a s jednom pauzom u kasnim popodnevnim satima subote još je kružio iznad mora. Letio je od Dubrovnika do Prevlake i obišao je i konavoske stijene.

Prostor koji se u subotu pretraživao bio je proširen od Kupara do otočića Mrkan, Bobara i Supetar čije su litice HGSS-ovci pretraživali kajacima, a osim policije, i ovaj su put sudjelovale sve vatrogasne postrojbe dubrovačkog kraja te ronioci. Isplovilo je i desetak većih civilnih brodica jer je zbog lošeg vremena bilo preopasno za one manje. Na raspolaganju su bili djelatnici HEP-a, a doznajemo da su u akciji sudjelovali i kolege stradalih radnika iz HE Dubrovnik.

Zaštita sigurnosti

Direktor Hidroelektrane je HDZ-ov Ivo Miletić, diplomirani inženjer pomorskog prometa, koji je na to mjesto došao prije nepuna četiri mjeseca i, kako doznajemo, četiri mjeseca do vlastite mirovine.

Doduše, bio je direktor i prije, a svojedobno je u dva mandata bio načelnik općine Župa Dubrovačka. U subotu smo ga kontaktirali, no rekao je da, kao i svi ostali radnici HEP-a, ne smije istupati. Prethodni je dan za HRT izjavio da su zaštita i sigurnosni protokoli prvi i osnovni dio rada hidroelektrane te da su usklađeni sa svim zakonima upravo kako se, zbog kompleksnosti ovakvog pogona, nikad u opasnost ne bi doveli životi i imovina. Napomenuo je da odvodni tunel, dug oko 550 te dubok između pet i šest metara, nije predviđen kao evakuacijski smjer.

Njegove izjave nisu se svidjele mnogim Dubrovčanima koji su to jasno izrazili putem društvenih mreža. Obratio mu se i Ivica Zubčić, rođak nestalog Pozniaka.

- Ivo, ostavi se politike. Barem u ovoj tragediji budi čovjek. Mali Davor Pozniak mi je od prve rodice sin i nije valjda on kriv za ovu tragediju - rekao je Zubčić. Biskup Mate Uzinić danas će u 18 sati za žrtve i njihove obitelji služiti misu u dubrovačkoj katedrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:14