JADRANKO BEVANDA ZVANI ĆELA

IZNENADA UMRO ČOVJEK KOJI JE NAVODNO POMOGAO VRLIČKOM BANKARU DA POBJEGNE IZ ZEMLJE Riječ je o bivšem pripadniku Tutine kažnjeničke bojne

 
OTP banka u Vrlici
 Toni Paštar

Jadranko Bevanda (46) zvani Ćela iz Širokog Brijega koji je u studenom prošle godine pomagao u bijegu 59-godišnjem Srđanu Djakoviću, šefu poslovnice vrličke ispostave OTP banke, koji je pobjegao s 8,9 milijuna kuna, nije dočekao optužnicu protiv svog prijatelja, piše Slobodna Dalmacija.

Umro je prirodnom smrću 3. siječnja ove godine u 46. godini života, a iza sebe je ostavio četvero djece. Pokopan je na groblju Pokrajnice u Jarama, a o toj činjenici je obaviještena i splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Pokojnog Bevandu splitska policija prijavila je kao Djakovićeva pomagača koji ga je svojim vozilom iz Hrvatske preko prijelaza Vinjani Donji odveo u Široki Brijeg kod generala Lije, nakon što je Djaković ispraznio vrlički sef poslovnice.

Ćela je bivši pripadnik Tutine kažnjeničke bojne koji je splitsku policiju jako zbunio tri dana nakon bijega, kada je podizao novce s Djakovićevim PIN-om na bankomatima u Solinu.

Tada su policajci mislili da se Djaković vratio, a on je zapravo još bio u Hercegovini samo je Bevandi dao svoje bankovne kartice s PIN-om te je on podigao na tri bankomata ukupno osamnaest tisuća kuna.

Bevandu se na snimkama u Solinu vidi kako podiže novac, ali nigdje pored njega nije bilo Djakovića pa je splitska policija shvatila da i nisu tako blizu bjegunca kao što su tada mislili.

Bevanda nije ušao u optužnicu koju je protiv Djakovića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, ali je za njim do smrti bila raspisana tjeralica nakon što je PU splitsko-dalmatinska podnijela protiv njega kaznenu prijavu za pomaganje u bijegu vrličkog bankara. Spominjalo se i da je prije bijega vozio Djakovića do jedne gospođe kojoj je ovaj vratio staru ušteđevinu.

Bevanda je na te okolnosti dao iskaz u širokobriješkoj policiji, te je svoju izjavu službeno i potpisao. Rekao je da je taj put kad je dizao novac zapravo to učinio usput, na zamolbu Djakovića jer je tog dana na splitski aerodrom išao po jednu osobu koja je dolazila iz Švicarske.

Bevandina smrt u kazneno-pravnom smislu ne mijenja ništa na okolnosti optužbe protiv Srđana Djakovića koji je u biti priznao djelo već u samoj policiji. Mnogi pravni eksperti misle da je optuženiku najbolje nagoditi se s tužiteljstvom s obzirom na čistinu i količinu dokaza. No optužnica protiv Djakovića je još nepravomoćna i tek nakon što se ona potvrdi ili vrati na nadopunu vidjet ćemo što će se događati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:40