NEIZVJESNOST TRAJE

'IZRAELSKE PREINAKE BILE SU RAZLOG ZAŠTO SMO SE ODLUČILI ZA F-16 BARAK!' Voditelj stručnog tima za nabavku aviona očekuje odgovor Izraela

 
lijevo: F-16 Barak snimljen u Zagrebu; desno: James Mattis
 Boris Kovačev / CROPIX, REUTERS

Davor Tretinjak, voditelj stručnog tima Ministarstva obrane za nabavku borbenih zrakoplova, u Dnevniku HTV-a priznao je da je nabavka aviona F-16 Barak još uvijek neizvjesna i da će idućeg tjedna sve biti poznato. Također, brigadir je potvrdio da u obzir dolaze samo avioni koji su na početku dogovoreni, dakle oni s izraelskom opremom. Oni, koje je američki State Department odobrio za prodaju, ne dolaze u obzir.

- Mi smo tražili ugovor 'G to G' (Vlada s Vladom) bez dodatnih aranžmana sa strane i takvu smo ponudu dobili. Izraelske preinake i modernizacija zrakoplova bile su presudne za odluku da se oni i izaberu kao najpovoljniji na natječaju - rekao je Tretinjak koji je rekao kako Hrvatska i Izrael imaju arhivirano pismo odobrenja da se F-16-ice s izraelskom obranom slobodno mogu prodati Hrvatskoj.

Što se u međuvremenu dogodilo, ostaje nepoznato i Tretinjaku...

- Postojala su jamstva i odobrenja State Departmenta da Izrael može modificirane zrakoplove Barak prodati Hrvatskoj. To je jasno pisalo i u konfiguraciji. Ne znamo što se promijenilo i očekujemo da se to riješi za nekoliko dana. U suprotnom, to više ne bi bio 'G to G' sporazum. Vladi bi u tom slučaju preporučili da ne ulazi u druge aranžmane i obustavi bilo kakve daljnje pregovore. S Vladom bi dogovorili koja bi bila 'B varijanta' - izjavio je za HTV brigadir Davor Tretinjak.

Istovremeno, u Dnevniku Nove TV je gostovao brigadir Željko Ninić, inače član stručnog tima za nabavu aviona. On je također potvrdio da se čeka odgovor Izraela je li spreman za potpis ugovora.

- Mi, kao strana u pregovaranju, smo spremni za potpis ugovora. Svi elementi za potpis su gotovi, usuglašeni između dvije strane i što se nas tiče - kadgod Država Izrael bude.

Ako taj posao propadne, čija je to politička odgovornost? To se najavljivalo kao vrlo spektakularan i velik projekt u obrani, dakle - netko mora snositi odgovornost.

Iz moje perspektive gledano - utakmica nije gotova. Igramo prvo poluvrijeme, drugo poluvrijeme, prve produžetke, druge produžetke...

Ja svakako neću reći da je posao gotov, niti špekulirati da će posao propasti - rekao je Ninić za Dnevnik Nove TV.

O zapinjanju pregovora za Novu TV progovorio je i umirovljeni pilot Ivan Selak koji je od početka bio protiv kupovine rabljenih zrakoplova. On je oduvijek smatrao da nam je puno isplativije kupiti manje novih zrakoplova.

- Nadam se i vjerujem da će, ako se odustane od ovoga, da će časni general Mattis dobit barem ulicu u Zagrebu. Ljudi koji govore da zrakoplov koji je iskorišten, iznatezan, opterećivan, da budem vulgaran - više od amsterdamske prostitutke, da će njegovo održavanje biti jeftinije od novog sve govori o ljudima koji su radili u toj komisiji - smatra umirovljeni hrvatski vojni pilot Ivan Selak.

Oporba: 'Ministre, povucite častan i vojnički potez'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je u petak da bi ministar obrane Damir Krstičević morao povući "častan i vojnički potez“ te dati ostavku u slučaju da ne dođe do kupnje 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

Posljednje informacije koje govore da je u pitanje dovedena kupnja 12 borbenih aviona F-16 Barak od Izraela, Bernardić je komentirao u Nedelišću na tradicionalnom stranačkom okupljanju SDP-a Međimurske županije, navodi se u priopćenju SDP-a.

"Treba pričekati i vidjeti hoće li se proces kupnje realizirati. Ukoliko taj posao propadne, bit će to jedna velika međunarodna blamaža za Hrvatsku. Mislim da će u tom slučaju general Krstičević, inače sudionik Domovinskog rata, tad znati povući odgovoran, častan i vojnički potez“, rekao je Bernardić.

Američki portal Axios objavio je u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika, da je praktički propao posao prodaje Hrvatskoj izraelskih zrakoplova američke proizvodnje pošto je američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio ublažiti uvjete koje su Sjedinjene Države postavile za transfer zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:26