RATNI ZLOČIN

IZREČENA PRESUDA GENERALU JNA KOJI JE NAREDIO MINIRANJE BRANE PERUĆA Borislav Đukić osuđen na devet godina zatvora

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Umirovljeni general JNA Borislav Đukić osuđen je danas na splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima odnosno zato jer je kao zapovjednik tzv. 221 motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske tzv. SAO Krajine, od druge polovice rujna 1991. do 28. siječnja 1993., kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, a provodeći njihove zapovjedi, zapovijedio svojim podređenim aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Ovim je činom HEP-u nanesena materijalna šteta od preko 130 milijuna kuna, pa je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Slavka Lozine obvezalo umirovljenog generala da, ako presuda postane pravomoćna, u roku od četiri godine nadoknadi štetu.

Split, 231118.
Presuda na Zupanijskom sudu umirovljenom generalu JNA Borislavu Djukicu zbog miniranja brane Peruca 1993. godine.
Na fotografiji: Borislav Djukic u sudnici ceka izricanje presude
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / CROPIX

Podsjetimo, Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Haagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su preminuli.

- Isplanirao je i organizirao rušenje brane sa ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a - kazao je Lozina navodeći u obrazloženju da "nažalost, mlađe generacije ne pamte te događaje, ali zato mi iz srednje i starije generacije dobro pamtimo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:22