IZMJENA ZAKONA

'IZVANBRAČNOJ ZAJEDNICI TREBA DATI PRAVO NA POSVAJANJE' U Saboru rasprava o diskriminaciji

'Radi se, ako se ne ispravi zakon, o diskriminaciji izvanbračnih zajednica', ocijenila je HNS-ova Sonja Koenig
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković pozvala je danas ministricu socijalne politike i mladih Milanku Opačić da Obiteljskim zakonom omogući muškarcu i ženi koji žive u izvanbračnoj zajednici pravo na posvojenje djeteta , a podršku tom prijedlogu dao je Klub HNS-a.

"Muškarcu i ženi koji žive u izvanbračnoj zajednici trebalo bi dati pravo na posvojenje djeteta. Ne nalazim ni jedan dovoljno jak argument da se posvojenje može dozvoliti osobi koja primjerice živi sama, ali ne i izvanbračnoj zajednici", rekla je Jerković.

S njom se složila HNS-ova Sonja Koenig. "Radi se, ako se ne ispravi zakon, o diskriminaciji izvanbračnih zajednica", ocijenila je Koenig.

SDP-ova Gordana Sobol upozorila je na diskriminaciju očeva prilikom dodjele skrbništva nakon razvoda. "Lani je u 85 posto slučajeva skrbništvo dodijeljeno majci, zato što je hrvatsko društvo duboko tradicionalno u poimanju uloge očeva i majki u životu djeteta", rekla je Sobol.

S time se složio Igor Kolman (HNS) koji je upozorio kako je muškarcu često teško objasniti poslodavcu da uzima rodiljni dopust.

Nezavisna Jadranka Kosor upozorila je na problem očeva koji nakon razvoda braka potpuno zapostave svoju roditeljsku dužnost. Zakonom bismo trebali pronaći odgovor i na to pitanje, poručila je Kosor koja je pohvalila što zakon ide u dva zakonska čitanja.

Zamjerivši što se nije mijenjao postojeći, već se išlo na izradu novog zakona, Kosor je zanimalo i koliko će koštati njegova provedba.

Složivši se kako provođenje predloženog zakona traži, u zadanim gospodarskim uvjetima, ogromna financijska sredstva Jerković je ipak poručila da je to pitanje političke odluke i prioriteta.

Jerković je upozorila i na potrebu edukacije sudaca, odvjetnika i djelatnika centara za socijalnu skrb, naglasivši kako ambijent u kojem dijete daje iskaz ne bi smjela biti sudnica već neki prikladniji prostor.

"Imamo prostorije ali ljudi ne žele prošetati iz svog ureda do njih", odgovorila joj je potpredsjednica vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

"Koliko god donijeli dobar zakon, suočit ćemo se s katastrofalnom sudskom praksom, stoga treba napraviti reformu sudstva", replicirao je Laburist Branko Vukšić.

Propušteno je ugraditi u zakon pozitivne odredbe da se pokuša očuvati institucija braka, zamjerila je HDZ-ova Ivanka Roksandić pohvalivši, međutim, to što je predloženim zakonom u prvi plan stavljeno dijete.

Ona smatra da postojeći zakon nije loš, već je loša implementacija svih dionika koji sudjeluju u njegovoj provedbi. "Ovaj zakon trebali bi razumjeti svi, a ne samo stručnjaci, jer radi se o životnim problemima", rekla je Roksandić.

Djetetu se nezgodnom formulacijom u zakonu na određeni način ograničava odnos sa srodnicima koji s njim imaju blizak odnos. "Važno je da se taj kontak uspostavi i zadrži", naglasila je.

Na zamjerke HDZ-ove Martine Banić na dio zakona koji se odnosi na institut probnog smještaja djeteta reagirao je SDP-ov Marin Jurjević. "Iza zidova stanova znaju se skrivati kućni manijaci, neiživljeni 'Tarzani' i pervertiti različitih kategorija, pa je taj institutu uveden da se stavi prepreka kako se takvi ne bi dočepali djeteta kao objekta iživljavanja", poručio je.

"Teško mi je vjerovati da su posvojitelji koji godinama čekaju dijete 'Tarzani'", odgovorila mu je Banić.

Laburistica Nansi Tirelli podsjeća na upozorenje iz javne rasprave da zakon nije dorečen pa će izazvati puno nedoumica u primijeni.

"Definicija o uzdržavanju bračnog druga na neodređeno vrijeme kad postoje opravdane okolnosti, opasna je i otvara prostor tužbama", rekla je Tireli .

Pohvalila je ustrojavanje registra posvojitelja, zamjerivši što zakon ne spominje prioritete. "Nejasno je koja su to vrjednija imovinska prava djeteta i tko se i pod kojim uvjetima educira za obiteljskog medijatora", upozorila je Tireli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:59