SLUČAJ ŽUPANICE MERZEL

IZVANREDNA PRESICA U POREZNOJ 'Nekretnina u Sisku procijenjena je na zakonit način'

Zagreb, 060314.Nastavak 12. sjednice Sabora na kojoj se razmatra Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i racunovodstvu neprofitnih organizacija.Na fotografiji: zamjenik ministra financija Boris Lalovac.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Zamjenik ministra financija Boris Lalovac i ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec rekli su danas da je Porezna uprava u Sisku na zakonit način, sukladno svim propisima i procedurama procijenila zgradu za budući Zavod za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije i da su to potvrdile dvije revizije.

Sumnje državnog odvjetništva i Uskoka da je zgrada preplaćena nisu željeli komentirati rekavši da se u njihov posao ne mogu miješati, niti komentirati slučaj.

S obzirom na veliki interes javnosti, ali i današnji zahtijev premijera Zorana Milanovića da Ministarstvo financija u najkraćem roku napravi analizu koja će pokazati je li bilo propusta u procjeni vrijednosti spomenute nekretnine, zbog čije je kupnje osumničena i pritvorena sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, Lalovac i Smiljanec iznijeli su kronologiju postupanja sisačkog Područnog ureda Porezne uprave.

Lalovac je objasnio da se procjene vrijednosti nekretnina svakodnevno obavljaju po Pregledniku tržišnih vrijednosti koji je donijet 2011. i koji vrijedi za čitavu Hrvatsku. Upravo je po tom Pregledniku i svim važećim procedurama procijenjena i zgrada koju je županija za potrebe Hitne medicinske pomoći kupila od privatnog vlasnika, ustvrdio je Lalovac.

Po tom Pregledniku zgrada u vlasništvu "Lav Auto Popec" d.o.o. je u drugoj zoni i primjenjiva cijena utvrđena je u iznosu od 8000 kuna po četvornome metru, dok je za građevinsko zemljište cijena u istoj zoni utvrđena od 110 do 250 kuna po četvornome metru.

Vezano za uređeni parkirališni prostor, Porezna uprava nije raspolagala podacima iz svojih evidencija, pa je podatke o jediničnoj cijeni uređenja tog prostora zatražila od poduzeća "Ceste Sisak" d.o.o. i utvrdila vrijednost od 974.160,00 kuna. Ukupno je za poslovni prostor, građevinsko zemljište i parkirališni prostor utvrdila vrijednost od 10.051.366,00 kuna, stoji u pisanim podacima koje je novinarima podijelio glasnogovornik Vlade Nikola Jelić, koji je također nazočio konferenciji za novinare u Središnjem uredu Porezne uprave.

Lalovac je nadalje objasnio da je Porezna uprava, Područni ured Sisak 28. ožujka 2012. zaprimio zahtijev od Sisačko-moslavačke županije kojim se traži procjena te nekretnine, a koji je Županija uputila 22. ožujka.

Bitno je naglasiti da je Ispostava u Sisku postupila po zakonu na način da je koristila važeći Preglednik i 11. travnja 2012. podatke o tržišnoj vrijednosti dostavila Područnom uredu, a on istog dana Županiji, rekao je Lalovac.

Potom je, nastavio je, na zahtijev državnih institucija u ožujku 2013. proveden unutarnji nadzor koji je utvrdio da je Porezna uprava po nalogu Sisačko-moslavačke županije postupila zakonito i da je procjena napravljena po Pregledniku. U srpnju iste godine jedna je institucija ponovo zatražila reviziju postupka. Porezna uprava poduzela je sve mjere i u studenome izvijestila tu instituciju da je postupak provjerila i da je Područni ured u Sisku napravio sve sukladno pravilima i da je tržišna vrijednost utvrđena slijedom važećega Preglednika tržišne vrijednosti nekretnina.

Slijedom navedenoga, Porezna je uprava postupila zakonito, temeljem pravilnika i procedura koristeći podatke iz Preglednika, zaključio je Lalovac.

Nada Čavlović Smiljanec također je ustvrdila da je Preglednik za Poreznu upravu vrlo bitan jer je osnova za procjenu poreza na vrijednost nekretnina. Donesen je upravo zato da pojedini službenici ne bi mogli autonomno procjenjivati te vrijednosti, rekla je.

Porezna uprava nema što skrivati, da je bilo nekakvih problema i da je netko od poreznih službenika pogriješio već bi bio procesuiran, navela je.

Zamoljena da komentira kako nasuprot tome DORH sumnja u pojedine radnje Porezne uprave, odgovorila je da ne želi govoriti o tome što rade DORH i USKOK već o tome što je radila i što radi Porezna uprava.

Dva smo puta radili reviziju, je li netko zvao ili nije zvao, ja to ne znam, radili smo procjenu na temelju Preglednika i da ponovo radimo reviziju vrijednost nekretnine bi bila ista, odgovorila je šefica Porezne uprave.

Ako vi imate takvu tablicu po kojoj ste računali vrijednost nekretnine, kako to da je DORH izračunao da je vrijednost upola manja, glasilo je pitanje novinara, na što je Čavlović Smiljanec odgovorila da to treba pitati DORH.

Na pitanje je li kao šefica Porezne uprave razgovarala i tražila objašnjenje od pročelnika sisačkog područnog ureda Porezne uprave Marijana Pešuna, koji je po pisanju medija u svom iskazu navodno teretio županicu Lovrić Merzel, Čavlović Smiljanec nije odgovorila.

Pešun je navodno USKOKU rekao da mu je Lovrić Merzel rekla da Županija ima ponudu za kupnju nekretnine za iznos od 9,8 milijuna kuna. Također je navodno iskazao da mu je županica rekla kako je taj iznos osiguran u proračunu Županije, te da će od Porezne uprave tražiti podatke o tržišnoj vrijednosti koji treba biti približno 10 milijuna kuna. Po tom iskazu, Pešun je navodno rekao da je potom vještak izradio nalaz i mišljenje na oko 10,5 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović naložio je danas Ministarstvu financija da u najkraćem roku napravi analizu koja će pokazati je li bilo propusta u procjeni vrijednosti nekretnine za potrebe Zavoda za hitnu medicinu u Sisačko-moslavačkoj županiji, za koju DORH navodi da je preplaćena te za to sumnjiči županicu Marinu Lovrić Merzel. Ugovor o kupoprodaji nekretnine vrijedan 9,8 milijuna kuna, županica je sklopila 30. svibnja 2012. Uskok sumnja da je pritom tvrtki Bernarda Popeca, koji je županiji prodao zgradu, pribavljena korist od najmanje 4,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:32