ŠTO IH JE UBILO?

IZVANREDNA PRESSICA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO O DJEVOJČICAMA IZ SPLITA 'Kod nijedne nije pronađen virus gripe'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je izvanredna konferencija za medije povodom nalaza izvješća o uzroku smrti djevojčica iz Splita sa sumnjom na gripu.

- Na temelju izvršenih analiza možemo reći da se ni u jedne od dvije osobe koje su preminule u Splitu nije se dokazao virus influence. To znači da se virus nije spustio u donji repiratorni trakt gdje on može uzrokovati komplikacije sa smrtnim ishodom. Vjerojatno influenca nije neposredni uzrok smrti - kazao je doktor Vladimir Draženović, voditelj nacionalnog referentnog centra za influencu. Moguće je, kaže, da je uzrok smrti neki drugi virus u respiratornom sustavu, no nije potvrđeno da je bio u kombinaciji s virusom gripe.

- Mogućnost da je uzrok smrti neki drugi virus u kombinaciji s virusom gripe mi isključujemo jer smo decidirano rekli da virus influence nije pronađen u donjem respiratornom traktu. Moguće je da je uzrok smrti neki drugi virus, ali u ovom slučaju nije potvrđeno da je bio u kombinaciji s virusom gripe - kazao je Draženović.

- Nije isključeno da dijete te dobi i umre od gripe tijekom sezone, iako se vrlo rijetko događa da mladi i zdravi, pa i djeca, umiru. Nemamo podatke o tome jesu li djeca imala neku drugu bolest koja bi bila prepoznata prije nego li je došlo do ovog tragičnog trenutka - kazao je Bernard Kajić, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ.

- Prema najnovijim podacima od gripe je oko osam tisuća novooboljelih dnevno. Ne vidimo neku specijalnu dinamiku, najavili smo i pad, jedino u osnovnim školama primjećujemo intenzivnije cirkuliranje - kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo i prokomentirali kako je u bolnici pokazan virus gripe jer su brzi testovi jako dobri za kliničare i mogu uputiti na dijagnozu, no nemaju tako dobru osjetljivost.

Napomenuli su kako stanje nije alarmantno, jer broj oboljelih ne odskače od sezone gripe.

Podsjetimo, djevojčica starosti četiri mjeseca koja nije davala znakove života dovezena je u nedjelju oko 9:30 sati na Hitni dječji prijem klinike za dječje bolesti KBC-a Split. Iako je reanimirana u nekoliko navrata liječnici su samo mogli ustanoviti smrt.

Istog dana u splitsku bolnicu je primljena 4-godišnja djevojčica koja također nije davala znakove života te je konstatirana njezina smrt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:44