VISOK VODOSTAJ UNE

IZVANREDNE MJERE OBRANE OD POPLAVE U KOSTAJNICI 'Nijedna kuća nije pod vodom, stanje je pod kontrolom, ali još dva dana moramo biti na oprezu'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema.

Vodostaj Korane u 17 sati porastao je za dodatna tri centimetra te je iznosio 442 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje.

Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja.

Preventivno su najugroženija mjesta zaštićena tzv. box barijerama i zečjim nasipima, pa nijedna kuća na kostajničkom području nije pod vodom. Kako je rekao Trut, stanje je pod kontrolom, a hidrološke prilike upućuju na smirivanje situacije.

I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama cesta Glina - Veliki Obljaj, Hrastovica - Čuntić.

FOTOGALERIJA: Mjere obrane od poplave u Hrvatskoj Kostajnici

Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo - Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak - Sunja.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj kostajnici.

Sada su Hrvatske vode usmjerene prema Kostajnici, koja je prošle godine imala velikih problema, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i dodao da je i ondje primijenjen sustav boks-barijera te će Kostajnica tako prvi put biti obranjena od ugroze rijeke Une iako vodostaj raste.

"Uskoro ćemo uvesti izvanredno stanje, vodostaj Une je preko 435 centimetara, preći će 450 centimetara, te se sa Stožerom Sisačko-moslavačke županije definiraju potrebni koraci za obranu od poplave Jasenovca, Lekenika i ukupnog područja te županije“, rekao je Đuroković.

Zamolio je da još 48 sati svi budu izrazito oprezni i u Karlovcu i u Kostajnici, čak i ako vodostaj padne koji centimetar jer je tako velika količina vode i dalje golem pritisak na uspostavljeni sustav obrane od poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:41