SURADNJA

Izvješće loše zbog topničkih dnevnika

Premijer Sanader pokušat će u Vijeću Europe ublažiti posljedice Brammertzova pisanog izvješća
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - U pismenom izvješću Sergea Brammertza, glavnog haaškog tužitelja, hrvatska je suradnja s haaškim Tužiteljstvom ocijenjena kao “djelomična”, doznaje Jutarnji list.

Sa sadržajem njegova pisanog izvješća već su upoznati predstavnici država Europske Unije, a posredno i hrvatska Vlada.

Ono, kako tvrde izvori Jutarnjeg lista, u konačnici nije povoljno za Hrvatsku jer i dalje upozorava na to da “hrvatska Vlada Tužiteljstvu u Haagu nije predala tražene topničke dnevnike iz Oluje”.

Brammertz nije bio potpuno zadovoljan naporima Vlade koja je potkraj travnja završila tzv. administrativnu istragu o nestanku topničkih dnevnika te je u formi dokumenta od 527 stranica poslala na adrese haaškog Tužiteljstva i raspravnog vijeća Haaškog suda.

‘Administrativna’ istraga

Predstavnici hrvatske Vlade prošlog su tjedna obavijestili Brammertza, ali i veleposlanike članica EU, da će protiv svih osumnjičenih za nestanak 23 dokumenta MORH-a, kolokvijano nazvanih “topnički dnevnici”, biti pokrenut kazneni postupak.

Pri tome su nedvosmisleno upozorili kako za nestanak dijela dokumentacije odgovornim smatraju Antu Gotovinu i predstavnike njegove obrane.

Premijer Sanader pokušat će u Vijeću sigurnosti ublažiti posljedice Brammertzova pisanog izvješća te polemizirati i s usmenim izlaganjem glavnog haaškog tužitelja.

Sankcije odgovornima

Kako doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu pravosuđa, premijer će braniti pozicije hrvatske Vlade dokazujući kako je ona učinila sve da se “topnički dnevnici pronađu”, a oni koji su ih otuđili sankcioniraju.

U tajnom Vladinu izvješću stoji da je istragom utvrđeno kako od 33 tražena dokumenta 10 nikad nije sačinjeno. Ostatak čine zemljovidi i topnički planovi napada na Knin.

U jučerašnjem intervjuu tjedniku Globus, Marko Rajčić, bivši zapovjednik topništva Zbornog područja Split, potvrdio je da “nedostaju zemljovidi i tablica ciljeva za naselje Knin”.

Administrativnom istragom utvrđeno je kako je ta dokumentacija u posjedu obrane generala Gotovine, a dio je spaljen nakon Oluje, te 2000. i 2001. Neposredno prije podizanja optužnice protiv Ante Gotovine i nakon toga.

U izvješću hrvatske Vlade upozorava se i da je više od 99 posto dokumenata koje je haaško Tužiteljstvo zatražilo od MUP-a RH - uredno isporučeno.

Problem je samo arhiv MORH-a, odnosno dokumentacija koja u tom arhivu nedostaje.

Sanader u New Yorku

Premijer Sanader već nekoliko dana intenzivno lobira kako bi ublažio moguće posljedice istupa haaškog tužitelja.

U New Yorku se sastao s američkom veleposlanicom pri UN-u, Susan Rice te s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

U razgovorima sa S. Brammertzom i predsjednikom Haaškog suda Patrickom Robinsonom posljednji put će pokušati utjecati na stav haaškog Tužiteljstva.

U diplomatskim krugovima već je izraženo čuđenje takvom lobiranju “u posljednji čas”, no to je, tvrde sugovornici Jutarnjeg bliski Vladi, posljedica dužega bolovanja hrvatskoga veleposlanika Nevena Jurice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:05