Izvješće UN-a: Imamo bolji standard od 133 zemlje u svijetu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.10.2009. u 22:45

ZAGREB - Najbolji je život u Norveškoj, a najgori u Nigeru dok je Hrvatska na 45. mjestu prema indeksu društvenog razvoja i uvjeta života, navodi se u ovogodišnjem izvješću Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Hrvatska se nalazi u drugoj skupini zemalja s visokim društvenim razvojem baš kao i Crna Gora (65. mjesto), Srbija (67. mjesto), Makedonija (72. mjesto) te Bosna i Hercegovina (76. mjesto). Lošije od Hrvatske plasirane su i Bugarska (61. mjesto) i Rumunjska (63. mjesto). Od zemalja u našoj regiji samo se Slovenija nalazi u skupini zemalja s vrlo visokim razvojem gdje je svrstana na 29. mjesto.  

Uvjeti života

Najbolje se živi u Norveškoj, a Hrvatska je na
45. mjestu

Analitičari

Indeks društvenog razvoja bolji je pokazatelj razvijenosti nego BDP
Indeks društvenog razvoja (HDI) koji UNDP od 1990. objavljuje svake godine po mnogim je analitičarima bolji pokazatelj za razvijenost neke zemlje od bruto društvenog proizvoda (BDP). Naime, HDI pruža širi uvid u kvalitetu života u nekoj zemlji, uključuje i podatke o dužini života, obrazovanosti stanovništva i životnom standardu.

Koliko je HDI kompleksniji način vrednovanja najbolje svjedoči usporedba između Hrvatske na 45. mjestu s HDI-jem od 0,871 i Litve koja je na 46. mjestu s HDI-jem od 0,870. Pritom, Hrvatska ima BDP od 16.027 dolara po glavi stanovnika, a dok je BDP u Litvi 17.600 dolara po glavi stanovnika. Najviši BDP po glavi stanovnika, od 85.382 dolara, ima Lihtenštajn.

Hrvatska je vrlo visoko plasirana prema indeksu ljudskog siromaštva (HPI-1). Riječ je o kompleksnom indeksu koji se računa samo za tranzicijske i zemlje u razvoju, a u obzir uzima dug i zdrav život, obrazovanje i standard života. Prema tome indeksu, Hrvatska je na drugom mjestu iza Češke, a ispred Mađarske i BiH. Očekivana životna dob u Hrvatskoj je 76 godina, što nas svrstava na 42. mjesto iza Belizea i Urugvaja. Najveći očekivani životni vijek je u Japanu i iznosi 82,7 godina, a najniži u Afganistanu, 43,6 godina. Nadalje, u Hrvatskoj je iznad 15 godina pismeno 98,7 posto stanovništva što našu zemlju svrstava na 23. mjesto.

Ovogodišnji UNDP-ov izvještaj posebno se bavio migracijama. Sa stopom migracija od 12 posto Hrvatska je svrstana na 45. mjesto. Većina, čak 72 posto Hrvata koji odlaze iz zemlje, kao odredište izabiru neku europsku zemlju. Od zemalja u regiji najveću stopu migracija ima Bosna i Hercegovina, čak 25,1 posto, koja je svrstana na 13. mjesto od 180 zemalja.Tanja Rudež

Izdvajamo