SUKOB S VRHOM STRANKE

IZVOR IZ HNS-a ZA JUTARNJI O MEĐIMURSKOM ŽUPANU 'Posavec ne želi s HDZ-om, a na lokalnoj razini s njima koalira'

Međimurski župan svoje istupe nije uskladio sa stranačkim vrhom zbog čega je, kako doznajemo, ugrozio svoju poziciju nasljednika Ivana Vrdoljaka
Matija Posavec
 Ranko Šuvar / CROPIX

Izjava međimurskog župana, HNS-ova Matije Posavca, kako bi HNS trebao razmotriti napuštanje koalicije s HDZ-om i prije rekonstrukcije Vlade naišla je na vrlo žestoke reakcije u HNS-u. Iz stranke poručuju da je to Posavčev izolirani stav, a premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i šef Kluba zastupnika HDZ-a jučer su hitno dobili uvjeravanja iz HNS-a da će svih šest zastupnika iz njihova Kluba podržati rekonstrukciju Vlade.

U HNS-u sumnjaju da je u pozadini Posavčevih istupa, koji redom imaju negativnu konotaciju za koaliciju s HDZ-om, zapravo Radimir Čačić koji je s Posavcem u dobrim odnosima i stalno kontaktiraju, a čak i bivši savjetnik predsjednice Republike Mate Radeljić. Sugovornik iz vrha HNS-a kaže da je Posavčev otac, poduzetnik iz Čakovca koji u vlasništvu ima restoran i stanicu za tehnički pregled, u dobrim odnosima s Radeljićem te tvrde kako je po toj osnovi Posavec u pojedinim prigodama bio izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izaslanik

- Znakovito je da se Matija, iako je bio najavljen, nije pojavio kao izaslanik predsjednice u Sisku u povodu Dana antifašističke borbe, a to se dogodilo nakon što je Radeljić otišao s Pantovčaka - kaže sugovornik iz vrha stranke.

O čemu je riječ, pitali smo i samog Posavca, no on kaže da su sve to objede u kojima nema istine. Tvrdi da je Radeljića sreo samo dva puta i da njegov otac nije s njim ni u kakvoj vezi.

- Moj je otac apolitičan, ne zanima ga čak ni moj politički angažman - kaže Posavec i dodaje da, što se Čačića tiče, s njim mora komunicirati budući da je župan.

- Kada je riječ o rekonstrukciji Vlade, samo sam rekao da mislim kako bi bilo dobro da naša unutarstranačka tijela najprije rasprave prijedlog kada ga dobijemo, da vidimo tko će biti kandidati za nove ministre, hoće li doći do spajanja novih resora, i da onda zauzmemo svoj stav - kaže Posavec i navodi da on nigdje nije izjavio da bi HNS trebao izaći iz koalicije s HDZ-om.

- Zbog interesa države smatram kako nema razloga da parlamentarni izbori ne budu na jesen i da se nakon tih izbora vidi tko čini većinu. Ja sam za pročišćavanje. Mi više ne znamo tko je većina, je li većina Milanka Opačić, Vlaho Orepić i tko još - rekao je međimurski župan.

Napomenuo je da to očigledno neki u njegovoj stranci ne razumiju, kao što ne razumiju da se HNS mora mijenjati. Dodao je da je u izborima za zastupnike u Europskom parlamentu vidio kako je 80 posto stranke pasivno te da su u 16 županija, od njih 20, ostvarili rezultat ispod 1 posto.

U HNS-u, pak, kažu da im nije jasno što Posavec zapravo želi. Podsjećaju da je u Međimurju, gdje vodi stranku, na lokalne izbore izašao u predizbornoj koaliciji s HDZ-om u čak pet općina, a još u nekima je sklopio postizborne koalicije.

Navode i kako mu odgovara koalicija s HDZ-om kada država ulaže u Međimurje te da je upravo on tražio da se sjednica Vlade održi u Čakovcu.

Kontradiktoran

- Posavec je kontradiktoran. Ponaša se kao da želi koaliciju s HDZ-om, koalira s njima na lokalnoj razini, a onda traži sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se ta koalicija dovela u pitanje, i to preko medija. Nije nikoga nazvao, poslao SMS ili mail - rekao je naš sugovornik u stranci i opovrgnuo nagađanja kako bi ga mogli izbaciti iz stranke.

No, čini se da je ovakvim istupima koji nisu bili usklađeni sa stranačkim vrhom ugrozio svoju buduću poziciju u HNS-u. Naš je sugovornik vrlo otvoreno rekao kako je bila skoro gotova stvar da Posavec postane novi predsjednik, da je zbog toga Ivan Vrdoljak najavio svoje povlačenje, ali je sada sve upitno.

- Prije izbora za Europski parlament proveli smo istraživanje koje je pokazalo da 60 posto ljudi u Hrvatskoj nije imalo pojma tko je Matija Posavec. Proveli smo za njega personaliziranu kampanju na koju smo potrošili milijun kuna, a sve kako bi mogao doći na čelo HNS-a - kaže naš sugovornik i navodi kako je Posavec, nakon što ga je upoznala cijela Hrvatska, počeo okretati ploču. Razgovor je završio konstatacijom kako ne zna što je cilj međimurskog župana, ali će o njegovim istupima biti razgovora u stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:19