POSLIJEIZBORNE KALKULACIJE

IZVOR IZ VRHA HDZ-a 'Radimo na povratku HSS-a, Bandić je na čekanju. Hasanbegović? Pa on je povjesničar, zašto bi morao biti ministar kulture?'

 Bruno Konjević / Goran Mehkek / Hanza Media

- Bit će više od 80 zastupnika - poručio je jučer predsjednik HDZ-a Andrej Plenković gostujući na HRT-u, a u svom nastupu obratio se HSS-ovcima koje je pozvao da se vrate u suradnju s HDZ-om.

- Žao mi je što su išli s Narodnom koalicijom. Pokazalo se da ta odluka nije bila mudra. Postoji veliki krug ljudi unutar HSS-a, ali i građana koji nisu zadovoljni time. Volio bih da se vrate suradnji sa svojom političkom obitelji - poručio im je Plenković, dodavši kako je HSS, kao član Europske pučke stranke, HDZ-u najvažniji partner.

- Za HDZ je HSS jedina naša ‘rođakinja’ u političkom smislu, svi ostali su nam partneri, poručio je.

Naš izvor iz vrha HDZ-a također nam je potvrdio da se radi na HSS-ovu povratku.

- Zašto bi cijela stranka ispaštala zbog krive odluke jednog čovjeka?! - komentiraju u vrhu HDZ-a. Također dodaju da se intenzivno radi na platformi Vlade koju bi činili HDZ i Most u suradnji s manjinama.

Bandić na čekanju

- Koliko mi je poznato, s Bandićem se zasad ozbiljno ne pregovara - kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a. Naš drugi sugovornik također nam je potvrdio da je, kako kaže, “Bandić na čekanju”. Analizira nadalje da se na političkoj sceni trenutačno događaju tektonske promjene.

- Kao prvo, desnica je ostala na nekolicini ljudi: Hasanbegoviću, Glasnoviću i Esih, više nema HSP-a i drugih, kao drugo, pred SDP-om su prvi put pravi demokratski izbori, i kao treće, male stranke, kao i HSS, Živi zid, se raspadaju - analizira naš sugovornik. Što se tiče odnosa s Hasanbegovićem, Plenković mu je jučer poručio:

- Imam niz kvalitetnih kolega koji mogu biti ministri. Hasanbegović je među njima. On i kao član Predsjedništva stranke može dati kvalitetan doprinos, a što se tiče portfelja ministara - o tom, potom.

Stabilnost

Naš sugovornik blizak stranačkom vrhu također komentira da i ne zna koje su Hasanbegovićeve reference da bude ministar kulture: “Pa on je povjesničar, zašto bi morao biti ministar kulture?”. Drugi izvor blizak stranačkom vrhu dodaje da Plenković kao “lider sigurno neće dozvoliti da mu se ministar nameće”.

Plenković je na HRT-u istaknuo da s ovakvim HDZ-om imaju puno širi klub stranaka nego prije.

- Tu je stranka Milana Bandića, manjine, Most, mislim da će biti i partnera koji su išli u Narodnoj koaliciji. Sada su svi slobodni razgovarati - pojasnio je Plenković te dodao:

- Stabilna je podrška ona u kojoj neću morati paziti je li netko od zastupnika na putu, je li bolestan, hoće li doći na glasovanje. Stabilna je ona podrška koja će ići daleko preko 80 mandata u Hrvatskom saboru. Mislim da će to biti slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:08