AFERA AGIT

Izvukli novac iz HŽ-a sa svoje 4 off shore tvrtke

ZAGREB - Za nešto više od mjesec dana, sredinom siječnja sljedeće godine, počet će suđenje bivšem predsjedniku Uprave HŽ Holdinga Davorinu Kobaku , bivšoj direktorici Agita , jednog od poduzeća iz sastava HŽ-a Biserki Robić, njezinu suradniku iz Agita Andriji Sariću i Vladimiru Vasiljeviću iz Željeznica Srbije.

Odlučilo je tako sudsko vijeće Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević nakon jučerašnjeg pripremnog ročišta. Na početku suđenja najprije će se ispitati 18 svjedoka koje je predložio USKOK.

Pronašli 100.000 eura

USKOK tereti Kobaka, Biserku Robić i Sarića da su zajedno s Vasiljevićem iz Željeznica Srbije od 2003. do 2008. na temelju fiktivnih faktura prebacili oko 3,7 milijuna eura na račune četiriju offshore kompanija u Austriji i BiH. Više od tri milijuna eura osobno su, kako ih se tereti, stavili u džep. Radi se o tvrtkama BH Cargo, Rail Cargo Logistic, International Wagon Service i Oil Cargo International, osnovanim samo za izvlačenje državnog novca iz HŽ-a.

Naime, upravo su optuženi čelnici HŽ-a bili ovlašteni predstavnici tih kompanija pa su i osobno podizali novac s njihovih računa otvorenih u poslovnicama Volksbanka u Grazu i Zagrebačke banke u Mostaru.

Primjerice, Biserka Robić tijekom šest godina podigla je ukupno 1,6 milijuna eura. Gdje je završio novac koji su optuženi bivši direktori podigli tih godina, za sada nije poznato.

Pronađeno je samo 100.000 eura u Kobakovu sefu u jednoj banci.

Trećeoptuženi Andrija Sarić jedini je priznao izvlačenje novca, kako ga USKOK i tereti, a Kobak i ostali optuženi poriču počinjenje djela. Sarić je u priznanju ustvrdio kako su offshore kompanije osnovali radi isplata “provizija” šefovima Željeznica Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske, koji su time uvjetovali davanje poslova Agitu. Sarić je rekao da su Kobak i Robić odlučili osnovati offshore tvrtke preko kojih su se Agitu ispostavljale fakture za izmišljene poslove i usluge.

Podizali gotovinu

Budući da su i njega uključili u taj dio posla, Sarić je potvrdio da je Agit plaćao takve fiktivne fakture, nakon čega su suoptuženi šefovi ili on podizali gotovinu s računa u inozemstvu.

Dio novca zadržavali su za sebe, a ostatak su davali kao provizije šefovima željeznica susjednih zemalja. Sarić je pritom naglasio kako je Agit od tako dobivenih poslova imao debelu korist jer je izvučeni novac, kako tvrdi, naplaćen kroz poslovanje sa spomenutim željeznicama.

Odlazili u inozemstvo po gotovinu

BH Cargo

Osnivači Kobak i Robić izvukli 1,4 mil. eura i podigli ih u Volksbanku Graz te Zabi Mostar

Rail Cargo Logistic Lc

Robić i Sarić osnovali u rujnu 2004.; izvukli 450.000 eura i podigli ih u Volksbanku Graz

Oil Cargo International

Robić osnovala u travanju 2006. i s računa u Volksbank Graz podigla 600.000 tisuća eura

Int. Wagon service

Vladimir Vasiljević od 2006. do 2008. s računa u Volksbanku Graz podigao 570.000 eura

Malverzacije otkrila nova uprava, a prijavio Kalmeta

Afera s izvlačenjem novca iz HŽ-a preko tvrtke Agit počela je kada je u to poduzeće 2008. došla nova uprava. Novi šefovi uočili su niz sumnjivih faktura i isplata te su o tome izvijestili nadležno ministarstvo, nakon čega je ministar Božidar Kalmeta prijavio slučaj Državnom odvjetništvu. Dulje od pola godine trajala je krim obrada po nalogu USKOK-a. Sredinom prošle godine uhićena je ne samo prijašnja direktorica Agita Biserka Robić već i šef HŽ-a Davorin Kobak, za kojega je utvrđeno da je izravno sudjelovao u izvlačenju novca. Tužiteljstvo je naime putem međunarodne pravne pomoći od austrijskih vlasti, ali i tijela drugih država, dobilo precizne podatke o tome tko je bio ovlašten, ali i tko je podizao novac s računa offshore tvrtki koje su se istraživale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:44