SJEĆANJE NA ŽRTVE

Jadovno: Na otkrivanju spomen ploče bila i majka Borisa Tadića

 Ranko Šuvar/CROPIX

JADOVNO - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sudjelovao je u subotu poslijepodne na komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jadovno. Tom je prilikom kod Šaranove jame na Velebitu, nedaleko Gospića, otkrivena i obnovljena spomen ploča.

- Hrvatski antifašizam i borba partizana temelj su hrvatske državnosti, a ta se borba pretvorila i u pravedni i obrambeni Domovinski rat koji je doveo do samostalne i demokratske Hrvatske - izjavio je Josipović te dodao kako je u tim logorima ubijeno između 30.000 i 40.000 ljudi.

Podsjetio je kako hrvatska povijest još nije do kraja valorizirana te da u zemlji ima previše uništenih spomenika kao i zaboravljenih žrtava.

- Inzistiram da se to i ostvari - kratko je rekao.

Komemoraciji u Jadovnom nazočila je i Nevenka Tadić, majka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Njezin otac Strahinja Kićanović ubijen je 1942. u Jadovnom.

Mirko Mećava, u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista osudio je pokušaje da se zlodjela partizana tijekom Drugog svjetskog rata izjednače s državnim terorom Nezavisne Države Hrvatske. S njime se složio predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus koji je naglasio odbijanje takve ideološke nagodbe. Uz to, podržao je podizanje spomen obilježja s kosturnicom u Jadovnu ne bi li se ostaci žrtava na tom području dolično sahranili.

- Na ovom su mjestu Srbi, Židovi i Hrvati bili žrtve bezumne mržnje samo zato što u jednoj ideji države za njih nije bilo mjesta u NDH - izjavio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Svečanu ceremoniju vodili su rabin zagrebački Lucian Moša Prelević te vladika Gerasim u ime Gornjokarlovačke eparhije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:53