SIVA PROGNOZA

Jadranka Kosor: Jesen i zima bit će teški, ali ne i crni

Sada smo u posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori za ulazak u EU, komentirala je premijerka otvaranje posljednja tri poglavlja u pregovorima s EU
 Bruno Konjević/Cropix

ZAGREB - Teško je bilo proljeće, teško je ljeto i sasvim sigurno će biti teški i jesen i zima, ali ne i crni u katastrofičnom smislu. Ako provedemo program gospodarskog oporavka, sasvim sigurno će biti bolje - komentirala je premijerka Jadranka Kosor ocjene gospodarstvenika da nas čeka crna budućnost.

Kao olakšanje za oko 1,5 milijun građana istaknula je prestanak važenja jedne stope kriznog poreza, izmjene Zakona o porezu na dohodak i smanjenje neporeznih davanja. Govoreći u povodu današnjeg otvaranja tri i zatvaranja dva poglavlja u pregovorima s EU, Kosor se osvrnula na svojih prvih godinu dana na čelu Vlade. Ocijenila ih je iznimno teškima, ali uspješnima.

- To je sasvim sigurno bila najteža godina dana u mom životu, ali nisam nezadovoljna. Svladali smo puno poteškoća, dosta smo dobrog posla obavili u danim okolnostima - rekla je premijerka Kosor. Među ostalim, istaknula je da su javna poduzeća još prošle godine dugovala oko 1,8 milijardi kuna, a danas samo 128 milijuna kuna, s time da HEP više ništa ne duguje.

Kad je riječ o pregovorima s EU, Kosor je rekla da s današnjim danom Hrvatska ima otvorena sva 33 poglavlja i 20 zatvorenih te da u srpnju očekuje još jednu međuvladinu konferenciju i zatvaranje još nekih poglavlja.

- Vjerujem da ćemo do kraja godine tehnički završiti pregovore i da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor. Sada smo u posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori za ulazak u EU. Tih 500 metara će biti vrlo teško, ali sam sigurna da ćemo to uspješno savladati - rekla je Kosor.

Na pitanje na čemu temelji optimizam da će Hrvatska u samo 6 do 8 mjeseci uspjeti ispuniti 21 uvjet za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava ako joj je za tri mjerila za otvaranje trebalo čak godinu dana, Kosor je rekla da je Vlada odlučila osnovati nove radne skupine (za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i Haag) koje će danonoćno raditi, a i da vjeruje kako će Europska komisija svoj dio posla također brzo obaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17