ZLOSTAVLJANA DJECA

Jagodini roditelji moraju kod psihijatra na vještačenje

Održano je prvo ročište na Općinskom građanskom sudu gdje se odlučuje o sudbini Ivice, brata zlostavljane djevojčice Jagode. Vještačenje nad 4,5-godišnjim dječakom trenutno je prekinuto jer je zbog prirođene fizičke mane hospitaliziran

ZAGREB - Još nije odlučeno hoće li brat zlostavljane djevojčice Jagode, 4,5-godišnji Ivica ostati živjeti kod svoje obitelji ili će kao i Jagoda biti smješten kod udomiteljske obitelji.

Peticija Jutarnjeg na Facebooku: Zaštitimo Jagodu i njenog brata od oca zlostavljača

Njihovi roditelji će biti podvrgnuti psihijatrijskom i psihološkom vještačenju u privatnoj poliklinici, a nastavit će se i obrada dječaka, zaključeno je na jučer održanom ročištu kod obiteljskog suca na Općinskom građanskom sudu.

Vještačenje roditelja kod privatnika predložio je predstavnik Centra za socijalnu skrb pa Centar to mora i platiti. Za uplatu predujma postavljen je rok od 15 dana i čim novac sjedne na račun roditelji će biti podvrgnuti pregledima psihijatara.

Još živi s roditeljima

Za to vrijeme psihijatri CZSS-a pregledavaju i dječaka Ivicu kako bi utvrdili na koji je točno način zlostavljan, no kako je zbog prirođene fizičke mane Ivica u međuvremenu završio u bolnici, vještačenje je bilo prekinuto.

Neslužbeno doznajemo kako je Ivica jučer poslijepodne izašao iz bolnice te da i dalje živi s obitelji.

- Kada se završi vještačenje nad roditeljima i dječakom, dogovorit će se datum sljedećeg ročišta nakon kojeg će vjerojatno biti donesena i odluka oduzima li se njegovim roditeljima pravo na život sa djetetom - rekla je glasnogovornica suda Maja Bilandžić koja nije htjela spekulirati kada će se to dogoditi.

Podsjećamo, slučaj Jagode i Ivice izašao je u javnost nakon što je Jutarnji list saznao i objavio kako je djevojčica Jagoda bila seksualno zlostavljana od najranije dobi. Prema nalazima, zlostavljač je bio otac, a iako je nadležno Državno odvjetništvo protiv njega podigla kaznenu prijavu, otac je u rujnu prošle godine oslobođen, što je potvrđeno i na Vrhovnom sudu.

Boravak kod udomitelja

Jagodin iskaz ocijenjen je kao nekonzistentan i nevjerodostojan. Jagoda koja je u međuvremenu preseljena u dječji dom pa kod udomiteljske obitelji tada je trebala biti vraćena svojoj obitelji, no nakon napisa u Jutarnjem sud je na kraju odlučio da joj se boravak kod udomitelja produlji na još godinu dana.

Kako je Jagoda svojoj psihologinji rekla da otac iste stvari radi i bratu Ivici, sada se odlučuje i o njegovom smještaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:03