AFERA TOKSIČNO MLIJEKO

Jakovina: 'Mljekare nas nisu obavijestile o prekidu otkupa'; Šokirani seljaci: 'Ovo je konačni kraj domaće proizvodnje'

Zagreb, 220213.Ministarstvo poljoprivrede.Ministar Tihomir Jakovina odrzao je konferenciju za medije vezano za nove rezultate toksicnosti mlijeka.Na fotografiji: Ministar Tihomir Jakovina, pomocnica ministra dr.sc. Mirjana Matausic Pisl.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Nakon što je danas mljekarska industrija objavila da obustavlja otkup mlijeka s farmi na kojima su utvrđene nedozvoljene razine aflatoksina u mlijeku, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je mljekarsku industriju da i dalje zajedno rade na rješavanju tog problema kako bi proizvođači nakon poduzetih mjera počeli proizvoditi kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko.

U protekla dva tjedna od pojave aflatoksina sustav je dobro odradio posao, a danas se pojavio novi problem - dio mljekarske industrije je otkazao nekim svojim kooperantima otkup mlijeka na osnovu svojih kontrola, a nisu obavijestili Ministarstvo koji su to farmeri i o kojem broju farmera se radi, rekao je Jakovina poslije podne u izjavi za novinare.

Tijekom dana kontaktirali smo s dobrim dijelom proizvođača koji su nas zvali da napravimo dodatne kontrole na mlijeku i stočnoj hrani, kazao je Jakovina i najavio da će Ministarstvo to žurno i učiniti, locirati problem i dalje poduzeti mjere.

Na pitanje jesu li Dukat, Vindija i Meggle neopravdano obustavili otkup od nekih svojih kooperanata, Jakovina je rekao kako ne bi želio špekulirati.

Ali volio bih da su nas ljudi iz mljekarske industrije na vrijeme obavijestili o toj namjeri i dostavili rezultate svojih kontrola kako bi sustav to mogao potvrditi dodatnom i žurnom analizom. Tražimo od njih da nam dostave rezultate i da se u zajedničkoj akciji napravi sve kako bi proizvođači imali kvalitetno i zdravstveno ispravno mlijeko, kazao je.

Ističe kako ovo nije problem koji se ne može riješiti i nije problem samo u Hrvatskoj, sličnih problema imaju i susjedi u regiji i neki u EU.

Ovo se može brzo riješiti promjenom stočne hrane, korištenjem mikofiksatora u postojećoj hrani. U ovoj kriznoj situaciji svatko u lancu morat će podnijeti svoj dio odgovornosti i tereta, kazao je ministar Jakovina apelirajući na proizvođače, ali prije svega mljekarsku industriju te poručujući da će država svoji dio odraditi.

Izvijestio je i da je kukuruz iz robnih zaliha uzorkovan i nalaz je negativan.

Od 11 uzoraka s farmi koje su poslane na analizu u Beč pozitivno je 10 uzoraka, kazala je pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl izvijestivši da je jučer i danas služba veterinarske inspekcije za pozitivne uzorke izdala privremenu zabranu otkupa mlijeka do snižavanja razine aflatoksina u mlijeku na dozvoljenu razinu.

Uvozni proizvodi uzorkovani su u 92 pošiljke, stigli su nalazi od 56 i samo su četiri pozitivna, dok se ostatak nalaza očekuje.

Sve te pošiljke nisu išle dalje u distribuciju dok se ne dobije nalaz, poručila je.

Stočna hrana je uzeta sa 31 farme i to 79 uzoraka i na 13 farmi su pronađeni pozitivni uzorci, a još se čekaju ostali nalazi.

Ohrabrujuće je da je kod jedne farme, koja je bila pozitivna, u međuvremenu, promjenom ishrane jučerašnji nalaz pokazao da je razina aflatoksina snižena na dozvoljenu razinu. Danas je ponovo uzet službeni uzorak s te farme i s nje se neće obustaviti isporuka mlijeka, kazala je Mataušić-Pišl.

Laslo: 'Ovo je početak konačnog kraja proizvodnje domaćeg mlijeka'

- Ovo je katastrofa, ovo je početak konačnog kraja proizvodnje domaćeg mlijeka. Među seljacima s kojima sam se jutros čuo vlada šok i nevjerica i bojim se da bi moglo biti incidenata. Farme nije trebalo zatvarati nego seljacima pomoći da se krave izliječe. Ovo je i sramota Vlade i očekujemo od Ministarstva da nadoknadi štetu koje će imati proizvođači, a više milijuna litara bit će bačeno u kanalizaciju - rekao nam je danas ogorčeni Antun Laszlo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Dodaje da mu se proizvođači žale kako je odluka o prestanku otkupa slabo argumentirana te da im nije pojedinačno izmjerena koncentracija aflatoksina.

- Još lani prije Božića, kada se nije ni sanjalo o aflatoksinima, otkupljivači su dijelu mljekara nudili sredstva koja iz stočne hrane uklanjaju aflatoksine. Za te kemikalije tražili su 1600 kuna, što seljacima nije padalo na pamet uzimati. Sada bi nas mogli optužiti da smo sami krivi za zarazu, ali na farmama nije došlo do zaraze iz seljačkog neznanja. Gdje su bili toliki stručnjaci koje plaćamo da nas upozore kada su se problemi pojavili u regiji - pita se Laszlo.

Dukat prekinuo otkup mlijeka sa 180 farmi

Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je danas privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, stoji u priopćenju tvrtke.

- Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes, izjavio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku.

Meggle kreće s otkupom samo testiranog mlijeka

Sa 21.02.2013 Meggle Hrvatska otkupljuje isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za Aflatoksin M1, stoji u priopćenju Megglea.

- Mi znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije. Zbog navedenog podupiremo svoje proizvođače mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka, javlja Meggle.

Vindija prekinula s otkupom samo s 5 rizičnih farmi

Varaždinska Vindija priopćila je danas kako su, prema nalogu Veterinarske inspekcije, prestali s otkupom mlijeka samo s pet rizičnih farmi.

Iz varaždinske mljekarske industrije ističu kako u cjelokupnoj proizvodnji hrane u Poslovnom sustavu Vindija dosljedno primjenjuju načelo sljedivosti od polja do stola, što znači da imaju vlastite tvornice stočne hrane kojima opskrbljuju svoje pogone i kooperante, a u kojima se kvaliteta stočne hrane neprestano kontrolira.

Napominju kako su u dvije povučene šarže bila utvrđena tek minimalna odstupanja od propisane razine aflatoksina u mlijeku, te su preventivno od 13. veljače ponudili svim kooperantima svoju kontroliranu stočnu hranu s mikofiksatorima koji sprječavaju izlučivanje aflatoksina u mlijeku.

"Tragom sljedivosti, u suradnji s Veterinarskom inspekcijom, utvrdili smo da je riječ o pet rizičnih farmi, s kojih smo prema nalogu Veterinarske inspekcije prestali s otkupom mlijeka te hitno započeli sa sanacijom u suradnji s kooperantima", navode iz Vindije.

Dodaju kako će sve daljnje korake poduzimati po nalogu Veterinarske inspekcije te da svojim kooperantima u ovoj velikoj krizi pružaju maksimalnu podršku.

Otkupljeno mlijeko kontrolira se dodatno na mikotoksine, kao i izlazni proizvod, kako bi kupcima jamčili da je na policama isključivo zdravstveno ispravno mlijeko, ističu iz Vindije dodajući kako njihovi kooperanti, kao uvijek dosad, mogu računati na sustavnu podršku poslovnog sustava Vindija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:59