BIVŠI MINISTAR

JAKOVINA O MILIJUNSKIM BONUSIMA 'Tko je mogao znati da će Hrvatske šume imati toliku dobit'

Tihomir Jakovina
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Saborski zastupnik SDP-a te bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obratio se javnosti u ponedjeljak ispred ureda Hrvatskih šuma u zagrebačkoj Branimirovoj ulici kako bi prokomentirao sporne ugovore potpisane u vrijeme dok je bio ministar s čelnicima Hrvatskih šuma, prema kojima oni imaju pravo na milijunske bonuse.

'Prilikom potpisa ugovora s upravom članovi uprave su dobili jasne smjernice za poslovanje - reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU. Ciljevi koji su tada postavljeni su ispunjeni i bonusi su rezultat uspješnog rada uprave', rekao je Jakovina.

'Poslovanje Hrvatskih šuma u prijelazu s 2014. na 2015. generiralo je 383 milijuna kuna dobiti. Nakon izvršavanja financijskih obaveza, Hrvatske su šume u proračun uplatile 350 milijuna kuna. Za razliku od bivše uprave koja je proračunu doprinijela s 15 milijuna kuna. To je značajan pokazatelj ozbiljnosti rada', dodao je Jakovina.

On je prihvatio kritike za ugrađivanje takvih bonusa u ugovore, no, kako je rekao, nije mogao znati da će se raditi tako dobro, odnosno uspješno.

'Ne prihvaćam podmetanja gospodina Gordana Jandrokovića jer se u njegovo vrijeme isplaćivalo bonuse u tvrtkama koji nisu imali pozitivno poslovanje', rekao je Jakovina, referirajući se na kritike HDZ-ovog novog glavnog tajnika koji je bonuse nazvao 'klijentelizmom i sramotom'.

Komentirajući otkaze u Hrvatskim šumama, Jakovina je rekao da je su otkazi mahom bili umirovljenja ili medicinski uvjetovani otkazi. Jakovina je dodao da je u Hrvatskim šumama, prema podacima revizije broja zaposlenika, utvrđeno da je u trenutku kada je on bio ministar u Hrvatskim šumama bilo 3 tisuće više zaposlenika nego što je bilo potrebno.

'Hrvatske šume su do 2012. funkcionirale kao bankomat i kao stranački zavod za zapošljavanje. Oni koji prozivaju i oni koju u kampanji pokušavaju zaraditi političke bodove neka pogledaju što su napravili u proteklih šest mjeseci', rekao je Jakovina.

On je također direktore koji zahtijevaju bonuse zamolio da se odreknu tih milijunskih iznosa koje potražuju sudskim putem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:22