ISTRAGA U AFERI FONDOVI

Jakovina pod lupom službe za suzbijanje korupcije

 Goran Mehkek / CROPIX

Projekt i korištenje sredstava iz EU fondova u iznosu od 1,23 milijarde kuna trenutačno je pod “prismotrom” i Europske komisije i DORH-a.

Naime, kako javlja Hina, “Državno odvjetništvo poduzima zakonom propisane radnje vezane uz sporne projekte”, odnosno istražuje dodjelu europskog novca. Riječ je o natječaju koji je trenutačno pod kontrolom EU jer se sumnja u pogodovanje velikim tvrtkama koje su kroz tvrtke kćeri trebale doći do većih iznosa, a jednako tako i do dodatnih bodova koji su se dobivali, primjerice, tako da se kao nositelj projekta navede žena mlađa od 40 godina. To su samo neki od razloga zbog kojih se u kontrolu provedbe natječaja uključio AFCOS sustav, odnosno službe za suzbijanje nepravilnosti, prijevara i korupcije. Za razrješenje tih spornih projekata u poljoprivredi EK je Hrvatskoj dala dva mjeseca, odnosno do rujna dokad bi trebalo doraditi proceduru. Trenutačno se preispituje 21 projekt koji je dobio natječaj, a za njih su prijavljena različita poduzeća istih vlasnika, što potkrepljuje sumnju da se radi o namještanjima.

Bivši ministar Tihomir Jakovina tvrdi da nije bilo nikakvih pogodovanja na natječajima provedenima 2015. godine te da nikakva šteta, kako mu se to spočitava, nije niti mogla biti počinjena jer dosad nije bilo nikakvih isplata. Dodaje kako se zapravo radi o podmetanjima i skretanju pažnje s aktualnih afera u državi.

U svakom slučaju, što se točno dogodilo s ovim dijelom projekta ruralnog razvoja više će se znati tek kad nadležna tijela, odnosno AFCOS sustav odradi svoj dio posla.

“Priče o nekom zamračivanju ili pogodovanju i ostvarenju koristi klasične su neistine i podmetanja, tvrdio je dan ranije bivši ministar poljoprivrede, SDP-ov Tihomir Jakovina, na prozivke koje su mu uputili HDZ, HSS i Most, optužujući ga da je stopirao isplatu poljoprivrednih poticaja.

Bivši ministar Tihomir Jakovina tvrdi da je “cilj raspisivanja natječaja po programu ruralnog razvoja što prije našim poljoprivrednicima omogućiti korištenje sredstava iz EU i omogućiti im što veće korištenje tih sredstava”.

U petak ujutro u Saboru je došlo do žustre rasprave o poljoprivrednim poticajima, a povišeni tonovi bili su i razlog zbog kojeg je predsjednik Sabora Željko Reiner izbacio iz sabornice SDP-ova Nenada Stazića. Stazić je kritizirao Mostovu zastupnicu Ružicu Vukovac Ironično je predložio da se počne prikupljati pomoć za njezine roditelje zato što nisu dobili novac iz fondova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:57