MINISTAR REAGIRAO

Jakovina: 'Vlada ne može na brzinu smanjiti PDV na hranu, to nije vatrogasna mjera'

'Nitko u Vladi se ne protivi smanjenju, ali prvo treba vidjeti kak će to utjecati na državni proračun'
Varazdin, 290512.Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina boravi u Varazdinu. Posjetio je Skupstinu Varazdinske zupanije gdje se obratio skupstinarima i objasnio im na koji ce nacin ministarstvo poticati poljoprivrednu proizvodnju.Na slici: ministar Tihomir Jakovina.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je komentirao najave o poskupljenju hrane kao i mogućoj reakciji Vlade u vidu smanjenja PDV-a na hranu kazavši da je neozbiljno očekivati od vlasti da nešto poduzme u roku tjedan, dva, tri jer to nije nešto što se može napraviti kao vatrogasna mjera.

- Stručne službe ministarstva i ostale institucije kvalitetno rade na tome već 60 dana. To je niz mogućih scenarija da vidimo gdje se to može napraviti. Reći da ćemo nešto napraviti u roku od tjedan, dva, tri je neozbliljno jer smo u zadnjem dijelu proračunske godine i to nije nešto što se može napraviti kao vatrogasna mjera. Ne razmišljamo o tome, idemo u tom smjeru! Bilo bi neozbiljno da o tome govorimo u nekakvim visinama dok to ne usuglasimo kao vlada, a mi smo ozbiljna vlada - ustvrdio je Jakovina gostujući u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo".

Uz to, Jakovina tvrdi da se nitko u Vladi neće protiviti smanjenju poreza na hranu, no ističe da Vlada prvo mora vidjeti kako će to utjecati na državni proračun.

- U sredstvima proračuna postoje rezerve da smanjimo PDV na određene prehrambene proizvode i ista je stvar sa ovime što sad radimo. Radimo analize vezane uz učinke smanjenja PDV-a na određene prehrambene proizvode i to nije zbog ovih elementarnih nepogoda ili sindikata nego nešto što je posao ovog ministarstva, da napravimo kvalitetnu analizu i vidimo što stvarno i kako možemo te da rezultat te analize usuglasimo s kolegama iz ministarstva financija i uputimo u vladinu proceduru - rekao je Jakovina.

Također, Jakovina se osvrnuo i na optužbe slavonski seljaka koji su ga optužili da se skriva.

- Komunikacija nije loša, više su neke izjave nekorektne. Primjerice, s gospodinom Brlošićem imam dva puta mjesečno sastanke, a on govori da me nema nigdje. To kad je raspisana tjeralica za ministrom poljoprivrede, bio sam u Slavoniji i vidio situaciju - kazao je Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:32