297 HRVATSKIH GRAĐANA U OKRUŽENJU

Jandroković ima plan B: Po Hrvate u Libiju šaljemo avione! Idemo na veliki rizik...

Zagreb, 220111.Izvanredna tiskovna u Ministarstvu vanjskih poslova oko evakuacije hrvatskih radnika iz Libije.Na fotografiji: Gordan Jandrokovic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

ZAGREB - 'Nitko u Libiji ne može dati garancije ni za što, pa tako niti za zrakoplove koji će sletjeti u Tripoli po 297 hrvatskih građana. Idemo na veliki rizik', izjavio je ministar Gordan Jandroković na hitnoj tiskovnoj konferenciji u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

- U Libiji su ostali radnici hrvatskih tvrtki Crosco, Geofizika, Viadukt i Montmontaža. Ljudi su na ukupno pet lokacija, u Tripoliju ih je 140, u Bengaziju 28, u Kufri 26, u Zebi (Sebha) 70 i u gradu Džalu (Jalu) ukupno 33.

Svaka lokacija je specifična, svi nabrojani gradovi imaju zračne luke, ali samo Tripoli funkcionira kako-tako.

Iz Bengazija bi prekosutra ujutro naši građani trebali krenuti turskim brodom. Iz gradova u unutrašnjosti dio Hrvata krenuo je automobilima, ali su se vratlili zbog rizika od napada.

Kopnom nema prometa, jer je previše opasno. Jedina opcija su zračne linije. Zrakoplov hrvatske tvrtke Trade Air čeka dozvolu libijskih vlasti za slijetanje u njihove zračne luke, opisao je “libijski plan B” Jandroković, koji je održao hitnu press- konferenciju zbog iznimnog interesa javnosti, osobito članova obitelji naših radnika u Libiji. “Plan A” je propao, jer se oslanjao na iskustva iz Tunisa i Egipta.

- Međutim, situacija u Libiji puno je složenija - diplomatski je zaključio Jandroković.

Ako uspije prvi dio Jandrokovićeva “plana B”, prvih 50 radnika tvrtki Crosco i Geofizika sletjet će zrakoplovima stranih tvrtki u Beč i Frankfurt, odakle će autobusima krenuti za Hrvatsku. Ministar je istaknuo kako na evakuaciji radnika surađuju s diplomacijama svih država čini su radnici u Libiji, poglavito austrijskim i talijanskim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:03