POSJET SLOVAČKOJ

JANDROKOVIĆ NA SASTANKU ŠEFOVA NACIONALNIH PARLAMENATA U BRATISLAVI 'Interes Unije je stabilno, mirno, napredno i europski orijentirano susjedstvo'

 

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak, u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem Europske unije, na sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata Slavkov formata koji čine Austrija, Češka i Slovačka, priopćeno je iz Sabora.

Na sastanku posvećenom proširenju EU-a sudjelovali su također predsjednici parlamenata Crne Gore i Srbije.

U ime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Jandroković je u svojem uvodnom obraćanju podsjetio na prioritete hrvatskog predsjedanja, kojima Hrvatska želi pridonijeti osnaživanju Europe koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima.

Izvijestio je i o četiri glavne teme koje su trenutačno u fokusu – Višegodišnji financijski okvir, Konferencija o budućnosti Europe, novi odnosi s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavak politike proširenja.

Kada je riječ o proširenju, Jandroković je naglasio da je interes Europske unije stabilno, mirno, demokratsko, napredno i europski orijentirano susjedstvo.

Daljnje proširenje mora biti njezin prioritet u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Stoga će Hrvatska raditi na postizanju konsenzusa o nastavku politike proširenja među državama članicama, prije Zagrebačkog samita u svibnju, kazao je.

Naglasio je da će Hrvatska, na temelju prijedloga Komisije o novoj metodologiji pregovaračkog procesa, razgovarati s državama članicama o tome kako učiniti pregovore učinkovitijima te potaknuti reforme i pripreme za članstvo.

Pozdravio je prijedlog Europske komisije kao korak u daljnjem razvoju pregovaračkog procesa, koji u jednakoj mjeri uzima u obzir interese država članica i država kandidatkinja.

Predsjednik Sabora izdvojio je načela na kojima se temelji novi pregovarački proces – vjerodostojnost, snažnije političko upravljanje, dinamičnost i predvidljivost. Ta načela trebala bi omogućiti nastavak procesa proširenja te brže reforme i ispunjavanje zadanih političkih i gospodarskih kriterija država kandidatkinja.

Naglasio je također važnost regionalne suradnje koja uključuje rješavanje otvorenih pitanja u duhu dijaloga i dobrosusjedskih odnosa.

Zaključno, predsjednik Sabora podsjetio je da proces proširenja mora biti vođen načelom vlastitih postignuća i stroge, ali pravedne uvjetovanosti.

Hrvatska je spremna i dalje pomagati državama jugoistočne Europe na njihovu europskom putu jer je u njezinom interesu imati mirno, stabilno, sigurno i prosperitetno susjedstvo, poručio je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:24