GLAVNI TAJNIK HDZ-a

JANDROKOVIĆ NAKON SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE NA KOJEM NIJE BILO HNS-ovaca 'Moramo biti razboriti i razgovarati, ultimatumom se neće ništa riješiti'

 
Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon sastanka vladajuće koalicije, na kojem nije bilo predstavnika HNS-a koji su u to vrijeme na stranačkom sastanku donosili odluku o izlasku iz Vlade u slučaju da u proračun ne budu ugrađeni veći koeficijenti za plaće prosvjetarima, novinarima se obratio predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

Na pitanje o čemu se razgovaralo na sastanku koalicije i je li i HNS bio tema, Jandroković je rekao:

- Razgovarali smo o novom kalendaru državnih blagdana i spomendana i naš prijedlog dobio je potporu koalicijskih partnera. Što se tiče pitanja o izlasku HNS-a iz Vlade premijer je objasnio svoju poziciju, koju podržava i HDZ, i meni se čini da su svi za stolom iskazali razumijevanje za stavove premijera.

Znači li to da ne pristajete na ultimatume? - bilo je iduće pitanje.

- Pa moramo još razgovarati i biti razboriti, mi smo pokazali spremnost na dizanje plaća. Naš je prijedlog bio 2+2, dakle u tri godine mandata ove Vlade plaća bi porasla za 15 posto. Neki bi htjeli i više, ali moramo razmišljati o i državnom financijama i o tome koliko država mora dati.

Upitan kako vidi rasplet situacije, Jandroković je spustio loptu.

- Uvijek treba razgovarati, štrajk neće postići ništa. Moramo voditi računa i o makroekonomskim pokazateljima, puno je stvari napravljeno dobro i imamo razloga čuvati političku i financijsku stabilnost. Imam razumijevanja za sve, ali moramo razmišljati o svemu.

Je li premijer ponovio da ne reagira dobro na ultimatume? - bilo je iduće pitanje.

- To je stav premijera Plenkovića, ali i HDZ-a. Način rada ove Vlade jest da kroz dijalog nađemo rješenje i kad su situacije zahtjevne. Neće se riješiti ništa ultimatumom, ali mi smo spremni na sve opcije ako će to biti nužno - rekao je Jandroković te otišao dobacivši da "više nema što reći".

Glavaš: Vlada je napravila maksimum za prosvjetne djelatnike

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš rekao je u srijedu navečer da je Vlada napravila najviše što je moguće za prosvjetne djelatnike i nije odbila mogućnost da se naprave dodatni pozitivni iskoraci.

Nakon sastanka koalicijskih partnera Glavaš je rekao da ih je premijer izvijestio o svemu što je Vlada napravila na tom području, a on osobno smatra da je HNS prešao granicu te da zloupotrebljava i ucjenjuje vladajuću koaliciju.

"Vlada je napravila maksimum maksimuma što je moguće za prosvjetare i ne odbija da to učini u narednim mjesecima, no za to je potreban dijalog, a ne manipulacija jedne političke stranke s tisućama prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj", ocijenio je.

Dodao je da nitko od članova vladajuće koalicije nije protiv povećanja plaća prosvjetnim radnicima, policajcima, zdravstvenim djelatnicima i drugim zaposlenicima državne uprave te da na to ne može stavljati pravo jedino HNS.

"Svi smo za to, ali treba gledati realne mogućnosti hrvatske države ovoga trenutka. Najjednostavnije je podići kredit od nekoliko milijuna eura i ne zamarati se time tko će to vraćati nakon sljedećih parlamentarnih izbora. Hrvatska se ne smije zaduživati da bi kupovala biračko tijelo pred parlamentarne izbore", istaknuo je Glavaš. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:37