AFERA MASON

JANDROKOVIĆ O JELENIĆU 'Iznenadilo me, ovdje se radi o situaciji podvojene lojalnosti'

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako glavni državni odvjetnik (GDO) Dražen Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

- Iznenadio sam se kad sam čuo tu informaciju, Jelenić je nije deklarirao u trenutku kad je bio biran, vjerojatno zato što i sama organizacija ima pravila da se o članstvu ne govori javno - rekao je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

'Situaciju s Jelenićem treba što prije riješiti'

Dodao je kako se radi o situaciji podvojene lojalnosti. "Nas ovdje zanima država, situacija s gospodinom Nikicom Gabrićem i prepucavanja koja traju svakako ne idu u prilog GDO-a i cijela situacija treba biti što prije riješena", poručuje Jandroković.

Komentirao je pritom pitanje mogu li svi ministri i saborski zastupnici biti članovi sličnih organizacija.

- Svi mi polažemo zakletvu i u Saboru i u Vladi, svatko ima pravo odabrati gdje želi pripadati, to nitko ne dovodi u pitanje, ali kad su u pitanju ovakve državne pozicije gdje se odlučuje o interesima Hrvatske, onda bi se takve stvari trebale deklarirati i nakon toga treba propitati može li određena osoba biti na tako nekoj poziciji - ustvrdio je Jandroković.

Pripadaju li onda u to i saborski zastupnici?

- Teško mi je odgovoriti na to pitanje, različite su preferencije u Saboru jer tamo narod odlučuje koga će izabrati, ali ovo je specifična pozicija GDO-a gdje se odlučuje o sudbinama ljudi i tu ne smije biti nikakve sumnje o nepristranosti osobe koja obnaša tu funkciju - ističe Jandroković.

Dodao je kako se u ovom slučaju radi o situaciji o kojoj itekako trebamo promišljati postupa li GDO u pojedinim situacijama u potpunosti nepristrano.

- Pročitao sam što je rekao gospodin Gabrić i to baca vrlo ružnu sliku na sveukupnu situaciju u Državnom odvjetništvu - rekao je.

Na pitanje ima li ministara u Vladi koji su slobodni zidari, Jandroković je uputio novinare da to provjere, na što su ga novinari upitali kako da to učine jer Jelenić je prošao sigurnosnu provjeru koja nije otkrila ništa.

- Slažem se s time, to je određena vrsta sukoba interesa, ne deklarirate nešto jer je to pravilo te organizacije, ali na taj način dovodite u pitanje nepristrano djelovanje na poziciji na kojoj jeste. Ovaj sukob koji se sad događa upravo potvrđuje što govorim - ustvrdio je Jandroković.

Komentirao je i izjavu Mire Kovača koji tvrdi da se zbog unutarstranačkih izbora u toj stranci događaju pritisci na terenu, da se ljude ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, natječajima i prijetnjama te kako mu je Vladimir Šeks na obljetnici stranke na Trešnjevci poručio da će trebati odvjetnika nakon izbora.

- Naše Središnje izborno povjerenstvo objavilo je i pozvalo sve koji imaju konkretnih prigovora da im se obrate. Koliko znam nema niti jednog konkretnog prigovora, tako da takve ocijene vidim isključivo kao stvaranje određenog dojma i pokušaja alibija za moguće loše rezultate - kaže Jandroković.

Sanader: 'Šeks je zafrkant'

Glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader kratko je o navodnoj prijetnji Kovaču rekao da je Vladimir Šeks - zafrkant.

- Naravno da je bilo u šali, demokratski su izbori i svaki član ima pravo glasa - rekao je Sanader.

Dodao je kako u stranci nema prijetnji, ucjena i zastrašivanja, a na Kovačeve tvrdnje da je masonska afera izmišljena radi unutarstranačkih izbora kaže kako tu ne vidi nikakvu poveznicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:41