DRAMATIČNA NOĆ

JANDROKOVIĆ O KAOSU U SABORU: 'Ovo je prijetnja smrću koja zaslužuje najteže sankcije'; BUNJAC: 'Brkiću je smetalo što smo govorili o Sanaderu'

 
Ivan Pernar i Branimir Bunjac
 Screenshot / HRT

Ružan incident obilježio je sinoćnju saborsku raspravu. Naime, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić naredio je saborskoj straži da s rasprave udalji Ivana Pernara. Zastupnik Živog zida nije htio svojevoljno napustiti sabornicu pa su ga stražari morali izbaciti iz dvorane.

Jedan od njih oduzeo je mobitel Branimiru Bunjcu koji je na taj potez žestoko i neprimjereno reagirao.

"Dosta toga, sram vas bilo, nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se - nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!", vikao je Bunjac.

Prijetnje smrću koje je Bunjac uputio jednom od stražara komentirao je jutros predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Još jednom se događaju scene koje niti pridonose ugledu Sabora, niti su primjerene, niti šalju poruku hrvatskim građanima, posebno mladima o tome kako bi se trebalo ponašati. Posebno me iznenadilo i zgrozilo to što je zastupnik Živog zida praktički prijetio smrću ljudima iz zaštite koji su tamo radili posao koji moraju obavljati, vrlo obzirno. Uvijek su u neugodnim situacijama kada moraju djelovati protiv saborskih zastupnika, ali ono što je Bunjac noćas izgovorio zaista je nevjerojatno i prelazi granicu onoga što smatram prihvatljivim“, izjavio je Jandroković novinarima.

Naglasio je kako je odgovornost na svakom od zastupnika pojedinačno, da nema tog akta, Poslovnika i Etičkog kodeksa koji će zaustaviti one zastupnike koji žele raditi incidente, pa čak i dolaziti do razine da izgovaraju vrlo ozbiljne prijetnje pripadnicima saborske straže da "neće izaći živi ako još jednom takvo što naprave".

'Neki namjerno traže incident'

"Nemoguće je to spriječiti, moguće su jedino sankcije“, kazao je predsjednik Sabora.

Ne zna kako će reagirati stražari kojima je prijetnja upućena, možda će, navodi, i oni tražiti svoju pravdu pred sudom.

"Imamo sankcije poput opomene, isključivanja iz rasprave, te zahtjev straži da izvede zastupnika iz sabornice, a to se u ovom slučaju već dogodilo i ovo je sad već pitanje za čitavu državu i čitavo društvo hoćemo li i dalje tolerirati ovakvu vrstu ponašanja, čak je i poticati u dijelu medija jer je to jako atraktivno. No, ja mislim da ovo zaslužuje svaku osudu i najstrože moguće sankcije od strane birača i društva u cjelini“, istaknuo je.

Jandroković je napomenuo da ovo nije prvi put da se ciljano, osmišljeno provocira kako bi se dovelo do situacije da predsjedavajući zatraži stražu da izvede zastupnika iz sabornice, naglasivši da se ljudi koji rade taj posao nalaze u vrlo nezahvalnoj situaciji jer moraju fizički micati zastupnike iz Sabora, "a sasvim sam siguran da im to nije drago niti to žele".

"Pojedini zastupnici namjerno traže incident, da dođe do ovakve vrste fizičkog kontakta u kojem bi se oni željeli predstaviti kao žrtve i za to traže bilo kakav povod kako bi mogli optužiti i Sabor, predsjedavatelje i stražu da su prema njima postupili neprimjereno. Ono što je izgovorio kolega Bunjac prelazi sve dozvoljene okvire, to je prijetnja smrću i takvo što treba osuditi", poručio je.

"Nikako nemam razumijevanja za one koji prijete i za one koji bi pokušali fizičkom silom djelovati u Saboru“, zaključio je Jandroković.

Jutros se na Facebooku oglasio i Branimir Bunjac. Uvjerava da je Brkića zasmetalo što je Pernar pričao o presudi Ivi Sanaderu i da je zato poslao stražu da izbaci Pernara iz sabornice.

"Zasmetalo ga je što se govorilo o presudi Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a, koji je krao i zato osuđen na 6 godina zatvora. Iz nekog razloga straža je nasrnula i na mene i otela mi mobitel iz ruke iako su u tom trenutku svi zastupnici snimali incident. Potom su doslovno počeli savijati ruke i gušiti zastupnika. U strahu za zdravlje kolege intervenirao sam da ga zaštitim", piše Bunjac na Facebooku.

"Možda u HDZ-u misle da će se nasiljem riješiti svoje loše savjesti kako bi i dalje sve nastavili po starom, ali Živi zid je jednostavno rečeno nepokoran i takvi ćemo i ostati", poručuje Bunjac.

Sindikat: Tražimo dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora

Danas prijepodne se oglasio i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika koji je od predsjednika Hrvatskoga sabora zatražio da službenicima saborske straže dodijeli "dodatak za iznošenje Pernara iz Sabora", budući da su tijekom sjednica na kojima sudjeluje saborski zastupnik Ivan Pernar izloženi posebnim uvjetima rada u vidu podizanja, nošenja i spuštanja tereta s nepredvidljivom autonomnom voljom.

Sindikat u priopćenju ističe da su, sukladno Pravilniku o zaštiti na radu pri ručnom prenošenju tereta, primjereni uvjeti pri prenošenju tereta ako je držanje tijela pri prenošenju ergonomski primjereno, prostor za kretanje i hodanje dovoljno velik, tlo ravno i da teret ima primjereno hvatište.

Napominju da je pri iznošenju Pernara iz Sabora to nemoguće osigurati, budući da ga se prvo mora dohvatiti iz saborske klupe, u skučenom i stepenastom prostoru, pri čemu saborski stražari tijelo drže u položaju dubokog pretklona u kojem postoji opasnost od oštećenja leđa.

"Budući da poslodavac zbog konfiguracije sabornice ne može ručno prenošenje tereta (Pernara) zamijeniti primjerenom radnom napravom, pomagalima i primjerenim mehaničkim pomagalima, jedino rješenje za saborske stražare koji učestalo iznose Pernara iz Sabora je priznavanje dodataka na posebne uvjete rada u vidu dodatka za iznošenje Pernara iz Sabora, uz napomenu da bi dodatak trebalo postotno povećati u slučaju učestalog iznošenja nekog korpulentnijeg saborskog zastupnika, poput npr. Mire Bulja", zaključuje u priopćenju Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Brkić zatražio pokretanje postupka protiv Bunjca

Nakon incidenta tijekom saborske rasprave jučer, kada je Branimir Bunjac (Živi zid) prijetio stražarima koji su iz sabornice iznosili Ivana Pernara, rekavši im da 'neće izaći živi', reagirao je potpredsjednik Sabora Milijan Brkić. On je, kako javlja HRT, već sinoć zatražio da se protiv Bunjca pokrene službeni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:00